Hronika

Direktno.rs [ Izvor: 021.rs ]

17. 02. 2020. 15:14 0

Ugašeno osam života: Godišnjica užasa u "Laundžu"

Dvanaest godina obeleženo je danas od pogibije osmoro mladih ljudi u požaru koji se dogodio u novosadskom kafiću "Laundž".

U ovoj tragediji koja je obeležila 2008. godinu, život su izgubili brat i sestra, Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Koludžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23, Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23).

Skokom kroz prozor, od požara, uspeli su da spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić.Roditelji ovih mladih izgubljenih života položili su vence, a u ime Grada Novog Sada predsednik Skupštine, Zdravko Jelušić rekao je da se ovakve tragedije ne smeju zaboraviti, kao i da se mora raditi na prevenciji i zaštiti od požara.

Otac Branke Saković, nastradale u požaru, Stojan Saković, poručio je da, iako je prošlo 12 godina, "nama kao da je bilo juče".- Roditelji, rodbina, prijatelji, svi smo tu. I dalje ćemo obeležavati godišnjicu tragedije, skretaćemo pažnju da se ovo više nikada ne desi. Ali, nažalost, dešava se. Danas je lep dan i, umesto da smo u lepoj šetnji, mi odajemo poštu, iznosimo svoj bol za našom decom. Mi moramo to da iznesemo. Ali sigurni smo da to što i Grad sa nama radi, što mi kao roditelji želimo da nastavimo, jeste za dobrobit svih nas, da se ovo više nikad nikome ne desi - rekao je Saković.

Podsetimo, prvooptuženi Miloš Malešev (sada 33 godine) iz Novog Sada, osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina, koja mu je na osnovu Zakona o amnestiji, 2012. godine, smanjena na devet godina zatvora. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja na zatvorsku kaznu od dve godine bio osuđen Bojan Kulačanin.Naime, požar je izbio jer je Malešev, koji je bio u društvu Kulačanina, nakon što ga je konobarica zamolila da napusti lokal zbog neprimerenog ponašanja, zapalio jamboliju na stepeništu. Vatra se, zbog lakozapaljivog materijala, brzo proširila i osmoro mladih je ostalo zarobljeno na spratu.

Iako je lokal bio bez dozvola i imao niz bezbednosnih propusta, nijedan državni organ zadužen za nadzor nije odgovarao zbog ovog požara.

Samo četiri godine posle tragedije u "Laundžu", 1. aprila 2012, u požaru u diskoteci "Kontrast" poginulo je šestoro mladih - Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati