Hronika

Lj. Stanković

16. 02. 2020. 16:57 1

FATALNA GRADILIŠTA Koliko vredi život radnika?

Za dve godine dva radnika poginula su na gradilištu koje se nalazi između ulica Kneza Miloša i Sarajevske, na prostoru bivše ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a na kojem se gradi luksuzni stambeno-poslovni kompleks.

Naime, jedan radnik (61) poginuo je juče u popodnevnim časovima, kada je pao iz spoljnog lifta koji prevozi zaposlene i materijal.

Još jedna smrt, nažalost, obeležila je ovo gradilište, a ona se dogodila 2018. kada se potporni zid visok deset metara obrušio na N. T. (58), koji je bio učesnik bitke na Košarima. U trenutku nesreće, njegov rođeni brat stajao je svega nekoliko metara od njega i video nesreću. On je prošao bez povreda.

Prema kasnijim saznanjima, on je devet godina radio na crno, a jedan od odgovornih za njegovu pogibiju priznao je krivicu zaključivši sporazum sa Prvim osnovnim tužilaštvom na osnovu kojeg je uslovno osuđen na 23 meseca zatvora sa rokom provere od četiri godine.Na samom početku izgradnje bilo je spekulacija da se radi o građevinskoj mafiji, da stara zgrada nije smela da se dira, ali da je u međuvremenu bila prodana, srušena i kupljena od strane izraelske firme "Yoši Avrahami" i "Almogim holdings".

Podsetimo, braća turske nacionalnosti, starosti 24 i 25 godina stradala su prošlog oktobra na gradilištu na izgradnji pruge u Čortanovcima, nakon pada korpe sa visine od 20 metara.

"Na svakih 10 sekundi pogine perač prozora"Koliko vredi jedan život u Srbiji dokazao je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je septembra 2018. godine, povodom smrti dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi, povukao paralelu rekavši da u "SAD na svakih deset sekundi pogine jedan perač prozora", a sutradan se izvinio povodom ove izjave navodeći da je bio umoran i da nije razmislio o verodostojnosti tog podatka, kao i da je taj podatak uzet sa nekog "šaljivog sajta".

Pored predsednikove "umorne" izjave, dokaz da Zakon o radu malo ko poštuje, potpunjuje i činjenica da u Srbiji u proseku godišnje pogine 38 radnika, kao i da se najviše povreda i smrtnih slučajeva dešava kod radnika koji rade na crno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati