Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 06. 2024. 14:54 3

Aleksić: Korist od EKSPO 2027 imaće samo državni izvođači radova

"Sve dok su na vlasti ljudi koji danas upravljaju Srbijom ne očekujem nikakvu promenu ili bilo kakav boljitak za državu i njene građane", rekao je na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić.

- Ušli smo u priču velike propagande i priče o velikim investicijama i nekakvom boljem životu koji se čeka već 12 godina, a sa druge strane nam se, zahvaljujući lošim odlukama, pre svega finansijskog sektora, raspadaju određene oblasti društva koje su temelj, kao što je zdravstvo, obrazovanje, zaštita životne sredine - kazao je on.

Aleksić naglašava da svi moraju da trpe da bi se kroz velike investicije, zbog nedovoljno kontrole ugovaranja poslova i netransparentnosti i korupcije, silan novac odlivao na neke druge strane i dodaje da je siromaštvo postalo svakodnevica i politički resurs aktuelnog režima i da je zato i ukinuta statistika o tome koliko imamo siromašnih.

- Godine 2020. je 446.000 građana Srbije imalo primanja ispod 12.695 dinara. Za to vreme se Srbiji predstavljaju projekti poput letećih automobila, EKSPO 2027 koji treba da bude novi zamajac kao što je svojevremeno bio Beograd na vodi. Kako će se odraziti na finansijsku stabilnost Srbije taj projekat od 17 milijardi evra i koliko će Srbija od toga profitirati ako to finansiramo iz kredita i ako kamatu plaćamo sedam posto?

On ističe da će korist od tog projekta sigurno imati svi oni izvođači radova od Milenijum tima do firmi Zvonka Veselinovića i svih ostalih državnih izvođača radova, kao i svaki put kada su dobijali pakete bespovratne državne pomoći kao što je dobijao Milenijum tim i po 10 miliona evra za kupovinu nekih srpskih banja.

- Plaćamo veliku i skupu cenu. Moravski koridor je najbolji primer toga. Cena tog projekta povećala se sa 800 miliona evra na 1,6 milijardi evra za dve godine. Zato nemamo novac za siromašne, prosvetu, zdravlje, obrazovanje, jer odlazi na korupciju čiji je nivo danas u odnosu na prethodnih 12 godina ubedljivo najgori.

Aleksić ističe da je Srbija danas toliko korumpirana da postoji cenovnik na carini, u katastru i da kada hoćete nešto da završite, znate koliko to košta i dodaje da je korupcija postala način života svih nas koji ovde živimo, jer umesto da se sprečava i suzbija - predstavlja se kao normalnost.

- Ponosan sam što sam jedan od političara kome ste ispitivali imovinu od 2010. do 2020. godine, ali voleo bih da mi kažete kome ste još uvek to uradili. Kome iz vlasti? Ako institucije ne postoje, ako su mediji zarobljeni i ako nema vladavine prava, nema ni elemenata za borbu protiv korupcije. Ukoliko ne počnemo da uništavamo taj korov nema priče ni o napretku ni boljem životnom standardu - dodao je on.

Odgovarajući na prozivke narodnog poslanika Nikole Radosavljevića iz Srpske napredne stranke, Aleksić je istakao da na taj način funkcioniše fabrika laži režima i pozvao sve nadležne organe, ne samo Agenciju za sprečavanje korupcije, tužilaštvo i policiju da ispitaju njegovu imovinu i dodao da to i rade godinama unazad.

- Kada ćete da kažete neku reč o Siniši Malom i drugim funkcionerima SNS koji su ogrezli u korupciji i kriminalu. Mene niko ne štiti. Opozicija sam i građanin kao i svaki drugi koji se bori protiv vaših laži. Kod mene je sve transparentno i moja i imovina moje porodice, kao i šta radim. Vi treba da se bavite ko ima vile na Sani biču, upravo oni koje treba da kontrolišete, vlast, ali pošto ste to vi lakše vam je da kažete da je Aleksić krao - dodao je on.

Kada je u pitanju stabilnost kursa, on kaže da je ona važna, ali je pitanje je da li je kurs realan ili se veštački održava i dodaje da veštačko održavanje niskog kursa stimuliše uvoz, a destimuliše izvoz i ako govorimo o hranu, koja će biti najveće oružje u budućnosti i već jeste, najviše sa takvim niskim kursom gube proizvođači hrane i poljoprivrednici.

- Kurs se održava veštački i to služi za propagandu i lažno predstavljanje velikih rezultata režima. Kada upravljate državnim novcem, treba da vodite računa o onima kojima taj novac i pripada, a to su građani Srbije. Ako investirate i te investicije ne dovedu do usluga koje sistem pruža građanima, znači da smo pogrešili - zaključio je Aleksić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati