Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

08. 04. 2023. 07:00 12

Da li se Mali sveti fakultetima budžetskom inspekcijom?

"Za sve što su fakulteti radili, a za šta ih sada tereti budžetska inspekcija postoji pravni osnov", kaže Branimir Jovančićević, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu i član Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo ispred Demokratske stranke.

Povodom vesti da je budžetska inspekcija naložila upravama četiri fakulteta Univerziteta u Beogradu da vrate novac, zbog utvrđenih nepravilnosti i neregularnosti u poslovanju, Jovančićević kaže da u postojećim zakonskim propisima postoji utemeljenje da visokoškolske ustanove mogu samostalno da raspolažu sopstvenim prihodima, da deo novca koji zarađuju po tom osnovu mogu da koriste za povećanje plata zaposlenih, kao i za korekciju koeficijenata za obračun i isplatu zarada zaposlenima.

Tom korekcijom su fakulteti obezbedili isplatu minimalne zarade nenastavnom osoblju, što je trebalo država da uradi, a ona je poslužila i da se napravi razlika u platama prema poslovima koje zaposleni obavljaju.

U prilog izrečenom, Jovančićević citira odredbu Zakona o budžetskom sistemu koji predviđa da prihodi koje svojom delatnošću ostvare visokoobrazovne i naučne ustanove zadržavaju karakter sopstvenih prihoda i koriste se za namene utvrđene posebnim zakonom, što je u ovom slučaju Zakon o visokom obrazovanju.

On podseća i da Zakon o platama u državnim organima i javnim službama predviđa izuzeće za zaposlene u visokom obrazovanju od limita da se njihove plate mogu povećati najviše do 30 odsto.

Prema tom zakonu, za zaposlene u visokoškolskim ustanovama koje ostvaruju sopstvene prihode u skladu sa zakonom kojim se uređuje visoko obrazovanje, plate se mogu uvećati iz ostvarenog prihoda srazmerno učešću troškova rada u ostvarenom prihodu.

I Zakon o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru predviđa da su iz njega izuzete visokoobrazovne i naučne ustanove.

Kada je reč o pravu fakulteta da samostalno utvrđuju koeficijente, Jovančićević navodi da im to dozvoljava Uredba o normativima i standardima uslova rada univerziteta i fakulteta za delatnosti koje se finansiraju iz budžeta, koja je na snazi još od 2002, a menjana je u dva navrata - 2005. i 2007. godine.

U tom dokumentu piše da iznos sredstava za plate nastavnika i saradnika, utvrđen na osnovu ove uredbe, predstavlja "minimalni nivo sredstava kojima država finansira rad fakulteta i univerziteta", a "fakulteti i univerziteti svojim pojedinačnim kolektivnim ugovorima i opštim aktima uređuju raspodelu ovako dobijenih sredstava".

- Suština je u tome što imamo suprotstavljene članove unutar različitih zakona, s jedne strane, one na koje se pozivaju fakulteti i univerziteti, a sa druge propisi na koje se oslanja budžetska inspekcija u svojim izveštajima. Ovaj problem treba da reši Vlada Srbije, odnosno prevashodno ministarstva finansija i prosvete, a predstavnici visokoškolskih ustanova su dobrodošli da pomognu. Fakulteti i univerziteti ne treba da snose nikakvu odgovornost za ono što su pozitvno radili u svojoj daljoj i bližoj prošlosti. Dva ministarstva treba da izađu sa novim predlozima kako da se problem reši, a ne da se insistira na vraćanju novca, jer ako je neka greška napravljena, nju svakako nisu načinili fakulteti i univerziteti - kaže Jovančićević.

On napominje da su većinu odluka koje sada osporava budžetska inspekcija, donosili saveti fakulteta, u kojima sede i predstavnici Vlade Srbije, kao i da nijedna odluka nije doneta voljom pojedinačnog fakulteta, već je to radila većina, bar kada je u pitanju Univerzitet u Beogradu.

"Češljanje" fakulteta od strane budžetske inspekcije za sada se samo u nezvaničnim razgovorima sa predstavnicima akademske zajednice dovodi u vezu sa sporom koji sa Univerzitetom u Beogradu vodi ministar finansija Siniša Mali, jer čvrstih dokaza da se na ovaj način ministar sveti za poništenu diplomu nema.

Ipak, profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković i koopredsednica stranke Zajedno zapitala se "da li je kontrola rada fakulteta uzrokovana ličnom agendom ministra Siniše Malog zbog nepristajanja Univerziteta u Beogradu da ovom kandidatu dodeli titulu doktora nauka za delo koje je dokazana intelektualna krađa i plagijat".

Ona je u saopštenju pozdravila ažurnost Ministarstva finansija u kontrolisanju protoka i trošenja novca u javnim ustanovama i podsetila da nijedan fakultet UB ne dobija od države pun iznos sredstava za materijalne troškove rada (često se dobija samo 30 odsto sredstava) zbog čega su prinuđeni da razvijaju i komercijalnu delatnost.

- Bez sopstvenih prihoda, mnogi fakulteti ne bi bili u mogućnosti da plaćaju račune za vodu, struju, grejanje pa bi njihov osnovni rad bio u potpunosti nemoguć. Bez sopstvenih prihoda, nenastavno osoblje (službenici u administraciji, tetkice, portiri, bibliotekari) imali bi platu značajno manju od minimalne - navela je Stojković.

Podseća da je Zakonom o visokom obrazovanju omogućeno da fakulteti nadoknađuju nedostatke sredstava, a koji su i uzrokovani time "što naprednjački režim nema interes da vodi računa o obrazovanju". Slična situacija je, kaže, i na Univerzitetu u Novom Sadu, kao i na Univerzitetu u Nišu.

- Ne sporimo mogućnost da se u okvirima organizacije rada na fakultetima dešavaju zloupotrebe finansija i zalažemo se za sankcionisanje osoba koje se nalaze u ovakvom prekršaju. Naglašavamo, međutim, da ogroman deo problema u radu državnih univerziteta, finansijskom opterećenju studenata i njihovih porodica, teškom položaju pre svega nenastavnog osoblja na fakultetima, kao i nemogućnosti unapređivanja nastave na fakultetima, potiče od nebrige države za svoje stanovništvo, razvoj društva i njegovu budućnost - navela je Stojković.

Ona smatra da će "pritisak Siniše Malog na rad Univerziteta u Beogradu zasigurno ugroziti rad brojnih fakulteta, a za neke može označiti i kraj postojanja".

- Imajući u vidu da pravosuđe u Srbiji nije slobodno i nezavisno od izvršne vlasti, tj. od samovolje Srpske napredne stranke, plašimo se da je budućnost visokog obrazovanja u Srbiji veoma ugrožena. Stranka Zajedno pružiće svu podršku nastavnicima, studentima i nenastavnom osoblju u borbi za opstanak. Obrazovanje, znanje i budućnost društva moraju biti iznad svakog pojedinca, uključujući i intelektualnog lopova - poručila je profesorka Stojković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati