Društvo i ekonomija

Vesna Andrić [ Izvor: Danas ]

23. 03. 2023. 11:29 11

Da li se doktorat stiče na univerzitetu ili na sudu?

Kad je sredinom 2014. godine profesor Raša Karapandža na sajtu Peščanika objavio tekst "Velike tajne Malog majstora - Ili kako je Siniša Mali ukrao doktorat", niko nije slutio da ni bezmalo decenija neće biti dovoljna da javnost sazna da li su navodi o plagiranoj doktorskoj disertaciji, tada gradonačelnika, a danas ministra finansija, utemeljeni ili ne.

U maratonskom procesu koji je trajao skoro devet godina najnovijim presudama Upravnog suda poništene su odluke Odbora za profesionalnu etiku i Senata Univerziteta u Beogradu, kojima je Odbor nedvosmisleno potvrdio da je Siniša Mali u svojoj doktorskoj disertaciji preuzimao na desetine stranica tekstova drugih autora bez navođenja njihovih imena, a Senat na osnovu tog zaključka poništio ministrovu diplomu doktora nauka.

I to ne jednom. Identičnu odluku doneo je i prethodni saziv Senata kojim je predsedavala bivša rektorka Ivanka Popović, ali je ta odluka pala zbog proceduralnih propusta.

Ovog puta presudi Upravnog suda u korist Siniše Malog "kumovala" je letošnja odluka Ustavnog suda koji je zaključio da su pojedine odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova neustavne, te da se na "slučaj" Mali nije mogao retroaktivno primenjivati ovaj propis, budući da je donet nakon što je postupak pokrenut.

Sve to uticalo je na odluku suda da se predmet "vrati nadležnom organu na ponovno odlučivanje" ili prosto rečeno - na početak.

Uprava Univerziteta zasad se ne oglašava, a prema tumačenju pravnika, diploma je time ministru praktično vraćena. Ipak, zaključak medija bliskih vlasti da će Mali imati dve diplome doktora nauka - jednu Beogradskog univerziteta, a drugu sa Univerziteta u Slovačkoj, na kome trenutno radi doktorat, nije baš tako izvestan.

Sud se nije bavio sadržinom osporenog doktorata i ta činjenica ne može da se prenebregne.

Aktuelni saziv Senata jednom je glasao da Mali ne može biti doktor nauka jer mu je doktorat plagijat, stoga je teško zamisliti da bi u ponovljenom postupku ti isti ljudi rekli drugačije.

Scenario da Fakultet organizacionih nauka promeni mišljenje da se Mali neakademski ponašao i da bi zbog toga trebalo da snosi javnu osudu, takođe ne deluje ubedljivo jer se od otkrivanja plagijata do danas situacija na ovom fakultetu promenila.

Lopta je sada u dvorištu Univerziteta, a od akademske zajednice dobrim delom zavisi kojom brzinom će se sve završiti.Diploma doktora nauka se stiče na univerzitetu, a ne na sudu i nema te sudske odluke kojom Siniša Mali može da postane doktor nauka Beogradskog univerziteta, ako mu to zvanje sam Univerzitet ne dodeli.

Vesna Andrić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati