Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 02. 2023. 09:08 1

Krivična prijava protiv direktora JKP Pijace Mladenovac

"Udruženi sindikati Srbije "Sloga" podneli su Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu krivičnu prijavu, uz dokaze i svedoke, protiv direktora JKP Pijace Mladenovac, Žarka Obradovića, koji zloupotrebom službenog položaja narušava pravo na sindikalno udruživanje članova Sloge", navodi se u saopštenju Sindikata "Sloga", koje prenosimo u celosti.

"Zloupotreba službenog položaja nad članovima sindikata Sloga se ogleda u tome da su dva nova člana sindikata u kratkom periodu nakon pristupanja dobili upozorenje pred otkaz ugovora o radu, a razlozi za to su potpuno neosnovani.

Direktor je, zbog velikog interesovanja radnika pristupanja sindikatu Sloga formirao komisiju za proveru bolovanja i dao joj ovlašćenja koja su u suprotnosti sa zakonom, poput odlaska na kućnu adresu radnika i člana sindikata, uvid u njegovu zdravstvenu dokumentaciju, pretraživanje njegove dijagnoze na internetu i donošenje zaključka o zloupotrebi prava na bolovanje bez mišljenja nadležnog zdravstvenog organa, kao i praćenje kretanja radnika.

U jednom od slučajeva, zloupotreba se nastavila i na članove porodice putem telefona, što je izazvalo i porodični problem kod jednog člana sindikata, zbog čega su o tome obavešteni i nadležni organi.

Pozivamo direktora preduzeća JKP Pijace Mladenovac Žarka Obradovića da se odmah vrati u okvire svoje nadležnosti, poštuje Ustav, zakone i prava radnika i odmah prestane sa zloupotrebom službenog položaja.

Ujedno, pozivamo nadležne lokalne samouprave u Mladenovcu da istraže navode, ograde se svih koji krše zakon, preduzmu mere iz njihove nadležnosti, uključujući nadzor nad radom tog preduzeća, ali i smenu direktora koji nedopustivo i brutalno krši osnovna ljudska prava i slobode", zaključuje se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati