Društvo i ekonomija

[ Izvor: Južne vesti/Efektiva ]

01. 02. 2023. 18:35 2

Penzioneri mete prevara putujućih trgovaca

Penzioneri postaju sve češće mete putujućih trgovaca s lošim namerama koji, uz pomoć lukavih psiholoških igara, za višestruko veći iznos prodaju razne proizvode i uređaje. Te proizvode optlaćivaće kroz višegodišnje mesečne rate preko PIO fonda, kažu iz Udruženja potrošača “Efektiva”, ali kažu da postoje pravna rešenja kojima se potencijalni kupci mogu zaštititi.

Potrošači imaju pravo na "pokajanje", kažu iz "Efektive", te mogu odustati od kupovine bez navođenja razloga odustajanja i dodaju da odustajanje mora biti praćeno pisanom izjavom potrošača na posebnom obrascu, koji je prodavac u obavezi da dostavi zajedno sa ugovorom. Ukoliko nije dobio obrazac, kažu iz udruženja, potrošač može sam da sastavi izjavu o odustajanju od kupovine.Pored obrasca za odustajanje od kupovine, prodavac je u obavezi da dostavi potencijalnom kupcu čitko i razumljivo napisano obaveštenje o obavezama, uslovima, roku i postupku ostvarivanja prava na odustanak od ugovora, kao i sam ugovor ili ispravu o ugovoru. Navode da je jedan od najvećih problema što je sva dokumentacija često pisana veoma sitnim fontom na jednom listu papira.

- Smatramo da se prilikom ocene čitljivosti teksta koji je ispisan veoma sitnim fontom u obzir mora uzeti ne samo stanje vida individualnog potrošača već i činjenica da je potrošač pripadnik populacije koja je ranjiva zbog starosti, kod koje se opravdano i uobičajeno očekuje oslabljen vid, a da nepošteni trgovci upravo na to i računaju kad biraju veličinu fonta i sabijaju tri različita dokumenta na jedan list hartije, čime postupaju suprotno načelu savesnosti i poštenja u obligacionopravnim odnosima - rekli su iz "Efektive".Kada je prodavac siguran da će kupovina proizvoda biti izvršena, prema rečima pravnika “Efektive”, čest slučaj je da kupcu ne ostave ugovor, jer očekuju da će na taj način onemogućiti potrošača da odustane od kupovine. Međutim, kada PIO fond krene sa naplaćivanjem mesečnih rata, iz "Efektive" poručuju da će tada indentitet prodavca postati vidljiv, te potrošač na adresu prodavca mora poslati kupljen proizvod i potpisanu izjavu o odustajanju od kupovine.
Poslednji slučaj na koji upozorava Udruženje potrošača "Efektiva" je da prodavci umesto ugovora o prodaji dostavljaju kupcima ugovor o zakupu u kojem se obavezuje da će odmah isplatiti polovinu cene, kako bi mogao da preuzme proizvod i koristi ga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati