Društvo i ekonomija

[ Izvor: Jovana Stošić/JUGpress ]

04. 02. 2023. 07:00 7

Da li je teško naći posao na jugu Srbije?

Da li je teško pronaći posao na jugu Srbije, odgovor na ovo pitanje potražila je mlada novinarka Regionalne informativne agencije JUGpress koja je sprovela mini istraživanje među mladima. Zaključak je da posla ima - ali ne u struci, može se naći samo u fabrikama i na nisko plaćenim mestima na kojima je nadoknada oko minimalca.

Srbija je država gde mladi uglavnom žive sa svojim porodicama, osamostaljuju se tek kada odu u drugi grad u potrazi za poslom ili kada osnuju svoju porodicu, ako imaju uslova za to, a ako nemaju - oni ostaju u kući svojih roditelja ili postanu podstanari u nekoj zgradi. Potraga za poslom nije nimalo jednostavna, postoje mnogi sajtovi na kojima može da se pronađe posao, ali ako struka nije tražena, posao mora da se pronađe na nekom drugom mestu.

Beograd je grad koji pruža puno prilika za zaposlenje, a šta je sa ostalim gradovima na jugu otkrili smo uz pomoć nekoliko sagovornika.

Lebane je malo mesto na jugu Srbije, gde posao u struci nije uvek lako naći. Milica Stojanović izjavila je za JUGpress da njena potraga za odgovarajućim poslom u Lebanu nije uspela.

- Meni je kao master učitelju u Lebanu bilo nemoguće naći posao u struci, s obzirom na to da je naše mesto jako malo i ima problem s natalitetom. Bila sam prinuđena da posao potražim u drugim sferama. Međutim, u Lebanu je, makar meni, to teško polazilo za rukom, pa sam svoje radno mesto pronašla u Leskovcu, u kompaniji Aptiv. Prosečna plata proste radne snage u ovoj kompaniji je od 40.000 do 45.000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati, naravno, možemo uzeti u obzir da je bruto satnica 311 dinara. Stoga i sami možete doći do zaključka da je plata za samostalan život sa svim računima i potrepštinama jednog savremenog domaćinstva premala, ali s obzirom na to da ja živim u roditeljskoj kući i da još uvek nisam zasnovala sopstvenu porodicu, te nemam troškove kućnih dažbina mogu reći da imam dovoljno za lične potrebe - rekla je Milica.

U fabrici Aptiv radi veliki broj Lebančana, kako mladih tako i starijih. Za svaku od tri smena iz Lebana pođe po tri autobusa, tako da dnevno tamo odu na posao devet punih autobusa sa radnicima, što znači da je veliki deo omladine našao posao baš u toj fabrici.Osim u Aptivu, jedan deo mladih radi i u fabrici Jura, koja se nalazi takođe u Leskovcu. Dnevno iz Lebana polazi po jedan autobus za tri smene.

U opštini Lebane mladi mogu pronaći posao u fabrici Lebanteks koja se bavi tekstilom industrijom, kao i kod privatnih preduzetnika koji se bave preradom kože, zatim u prehrambenim prodavnicama, ali plate mnogima nisu zadovoljavajuće pa odlaze u veće gradove u potrazi za boljim poslom.

- Pošto sam po struci master inženjer arhitekture, posao u Lebanu nisam mogla da nađem, jer su sva mesta arhitekte bila zauzeta u trenutku kada sam tražila posao, pre dve godine. U Medveđi je, u vreme mog konkurisanja, postojao samo jedan arhitekta pa su im ljudi iz te struke bili potrebni, pa sam se zato zaposlila tamo. Posao sam našla u zgradi opštine, kancelariji za urbanizam, preko programa Moja prva plata. Na tom programu sam bila 9 meseci, sa platom 26.000 dinara što je bilo premalo za zivot, s obzirom da nisam imala placene putne troskove relacije Lebane – Medveđa, koji su iznosili oko 8. 000 dinara mesečno. Nakon 9 meseci rada, prebacili su me na privremeno povremene poslove, sa platom od 41.000 dinara, takođe bez plaćenih putnih troškova. Ugovor na PP podrazumeva ugovor na po mesec dana rada, sa pomenutom platom, bez putnih troškova, bez prava na bolovanje i odmor. S obzirom na to da sam se udala, da zivim sada u petočlanoj porodici gde svako mora da doprinese za bolji život, ovako mala suma nije dovoljna - ispričala je dvadesetsedmogodišnja Aleksandra Žugić iz LebanaStudent Visoke tehničke škole i instruktor vožnje Vladimir Ilić kaže da je u Bojniku jako teško da se pronađe posao.

- Bojnik je malo mesto u kome ima tri privatne firme, u kojima su sva radna mesta zauzeta. Ja radim u Leskovcu, koji je na 23 km od mene, i tamo radim kao instruktor vožnje B kategorije. Tamo mi nije bilo teško da nađem posao, od trenutka kad sam preuzeo licencu za instruktora vožnje prošlo je pet dana do pronalaska posla. Plata koju trenutno imam iznosi od 35.000 do 40.000 dinara. Ova plata je, trenutno dok sam i dalje kod roditelja, dovoljna za neke sitne namirnice i placanje racuna, ali za izdrzavanje porodice to je nemoguce - rekao je Vladimir.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati