Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

31. 01. 2023. 15:49 13

EPS otpadne vode ispuštao direktno U SAVU?!

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) nije izgradilo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Termoelektrane Nikola Tesla B (TENT B), pa se otpadne vode ispuštaju bez prečišćavanja u Savu i rizik su po životnu sredinu, upozorila je danas Državna revizorska institucija (DRI).

Državni revizori su u izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja Upravljanje industrijskim otpadnim vodama naveli da EPS, odnosno TENT A i TENT B, nije kontinuirano ispitivao parametre kvaliteta otpadnih voda i njihov uticaj na okolinu.

Istaknuto je da TENT A nije uradila zamenu stare tehnologije hidrauličnog transporta "retke" suspenzije pepela i vode, tehnologijom kojom bi se smanjilo zagađenje voda.

- Najveći zagađivači su industrijske i komunalne otpadne vode koje se ispuštaju direktno u vodotokove bez prethodnog tretmana i pri čemu industrijske vode mogu biti posebno opasne zbog toksičnih materija koje sadrže - rekao je predsednik DRI Duško Pejović na predstavljanju izveštaja.
On je podsetio da su, prema podacima Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, otpadne vode jedan od glavnih zagađivača površinskih i podzemnih voda koje čine prirodni izvor vode za piće.

DRI je u izveštaju naveo da plan upravljanja vodama i plan zaštite voda od zagađivanja nisu doneti, a da Savet za vode nije osnovan.

Takođe, prema izveštaju DRI, Nacionalna konferencija za vode nije pratila realizacije Strategije upravljanja vodama i nije davala predloge za poboljšanje učešća javnosti u procesu planiranja, donošenja odluka i kontrole njihovog sprovođenja.- Vodna inspekcija Republičke direkcije za vode nije u dovoljnoj meri vršila nadzor nad upravljanjem vodama - zaključak je DRI.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati