Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

31. 01. 2023. 11:02 16

Frilenseri besni: Izgleda da je bolje svesno utajiti porez nego pošteno raditi

Oko 8.000 ljudi dobilo je pred Novu godinu od Poreske uprave čestitku u vidu poreskog rešenja za porez na dohodak ostvaren 2017. godine. Ovo se donosi uglavnom na ljude koji su radili preko interneta za strane poslodavce i primali novac na devizne račune, takozvane frilensere, ali su se na meti poreznika našli i oni koji su privremeno radili u inostranstvu.

Pomorci, radnici na brodovima, od kapetana do animatora i sobarica na kruzerima, radnici na naftnim bušotinama, radnici u fabrikama ribe na Aljasci… dobili su rešenja za plaćanje poreza i u nekim slučajevima i doprinosa u iznosima većim od 10.000 evra. U subotu su frilenseri protestovali ispred Vlade Srbije tražeći da država povuče rešenja za 2017. godinu kao i da obeća da ih neće slati ni za 2018, 2019. i 2020. godinu s obzirom da tada ni sama poreska uprava nije ni na koji način dala do znanja da moraju da prijave i plate porez.

Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu, kaže za Danas da nisu imali nikakav zvaničan kontakt sa državom nakon protesta, ali da su pozvali frilensere da ne plaćaju prvu ratu duga koja dospeva 17. februara.

- Pozvali smo sve da tu ratu ne plate, jer ako je plate to znači da su priznali dug. Osim toga, ako niko od nas ne plati to će biti jasno izražavanje neslaganja i predstavljaće pritisak na poreske vlasti. Doduše mi se nadamo da ćemo do tada već postići sporazum sa Ministarstvom finansija - istakao je Pogačar dodajući da onima koji ne plate ne prete izvršitelji ili kamate na ceo dug, već samo na tu ratu koju nisu platili.
On objašnjava da traže da se ne dostavljaju rešenja do 2021. godine jer je tek tada doneto prelazno rešenje i tada su svi postali svesni da imaju poresku obavezu.

- Po trenutnom rešenju imamo dva modela plaćanja obaveza. Po prvom neoporezivi iznos je 32.000 i tražimo da se uskladi sa miminalnom zaradom koja je oko 40.000 dinara. Po drugom modelu neoporezivo je 19.300 dinara, a mi tražimo da se uskladi sa neoporezivim iznosom plate od 21.000 dinara, kao i da se priznaju normirani troškovi od 43.000 umesto 34.000 dinara. To je efektivno smanjenje nameta od oko četiri odsto i to nije nikakvo drastično smanjenje - objašnjava Pogačar.

Kada se odbije neoporezivi deo frilenseri moraju da plate porez na dohodak od 20 odsto, 25,5 odsto doprinos za PIO i 10,3 odsto doprinos za zdravstveno osiguranje. Oni su na protestu zahtevali i da se u novom zakonu koji reguliše poreske obaveze frilensera još smanje nameti, kao i da se omogući trudničko i porodiljsko bolovanje, piše Danas.

- Država to može da omogući i to je u skladu sa nacionalnom politikom da zadrže mlade ovde i da ih stimulišu da imaju decu - napominje predsednik ovog Udruženja.
Država je po rečima frilensera i brodara, poslala rešenja svima koji su imali uplate veće od 1.000 evra bez udubljivanja po kom su osnovu pare legle.

Pomorci ističu da ne samo da uglavnom nemaju ni zdravstvene knjižice niti im je uplaćen staž za penzijsko osiguranje, nego se pozivaju i na Zakon o porezu na dohodak građana po kome poreski obveznik "rezident Srbije, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili na teritoriji Srbije, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini".

Oni tvrde da više od tih 183 dana nisu u Srbiji te da samim tim nisu ni obveznici, a takođe se bune što su im obaveze razrezane po zakonu koji reguliše frilensere iako oni to nisu.

Na portalu Udruženja pomoraca date su smernice članovima kako da se ponašaju s obzirom da dobijaju pozive Poreske uprave da dostave dodatnu dokumentaciju. Njima se savetuje da istaknu "kako smatraju da nisu ispunjeni uslovi da se utvrde obaveze plaćanja doprinosa za socijalno (PIO i zdravstveno osiguranje) obzirom da se nedvosmisleno iz ugovora o radu može utvrditi da su posao obavljali van zemlje, odnosno na teritoriji druge države, te da ne postoji pravni osnov za obavezivanje na plaćanje doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje".
Prema nekim procenama pomoraca u Srbiji i do 10.000. Pogačar poručuje da deluje kao da država radi protiv interesa svojih građana.

- Kada vidimo slučajeve milionskih utaja poreza i oproštenih dugova i uslovnih kazni, ispada da je bolje svesno kršiti zakon i utajiti porez nego pošteno raditi - zaključuje Pogačar dodajući da je frilenserima cilj da plate porez, ali da je država napravila grešku jer nije na vreme slala poreska rešenja, niti je na bilo koji način obavestila ove ljude da moraju da plate porez.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati