Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

28. 01. 2023. 15:15 2

Državna uprava GODINAMA u v. d. statusu

Godinama unazad većina direktora vladinih kancelarija, direktora javnih preduzeća i ustanova se nalazi u statusima vršioca dužnosti, pošto nadležni izbegavaju raspisivanje konkursa za ta mesta.

V. d. status traje najduže tri meseca i sudeći po praksi može se produžavati istim osobama za iste pozicije u nedogled. Podsetimo, tako je je Marko Đurić, nekadašnji direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju sve vreme na toj poziciji bio kao v. d, piše Danas.

Reč je o pozicijama koje se, prema važećim pravilima u Srbiji, biraju na konkursima.

U Službi za upravljanje kadrovima Vlade Srbije u odgovoru za Danas navode da se trenutno u statusu vršioca dužnosti nalazi 190 osoba.

- Prema saznanju Službe za upravljanje kadrovima, koja obavlja stručno-tehničke i administrativne poslove za potrebe Visokog službeničkog saveta i konkursnih komisija koje on imenuje, nisu pokrenuti postupci za popunjavanje svih položaja u organima državne uprave putem internog odnosno javnog konkursa, iz razloga što se pokretanje postupka uslovljeno dostavljanjem predloga rukovodioca državnog organa, što nije u nadležnosti službe - kažu za Danas u SUK, odgovarajući na pitanje zašto se ne raspisuju konkursi za mesta za koja je to neophodno.

Na pitanje koliko postoji funkcionera kojima se v.d. status produžavao više puta, u SUK ističu da radna mesta položaja na kojima se nalaze lica u statusu vršioca dužnosti, a za koje je v.d. status produžen za još tri meseca po dva i više puta je 101.

- Davanje mišljenja u vezi primene člana 67a Zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima koji se odnosi na vršioce dužnosti je u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje je predlagač navedenog zakona, a tumačenje odredbi zakona je u nadležnosti Narodne skupštine koja je Zakon usvojila - objašnjavaju u SUK kako je moguće produžavati v.d. status po više puta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati