Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

26. 01. 2023. 18:02 3

Miladin Kovačević priznao: Živimo gore, plate realno manje

Već napamet znamo ustaljenu floskulu "najveće povećanje plata i penzija ikada" koju nam kao mantru ponavljaju Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali. I dok oni pokušavaju da nas omađijaju, istina je skroz drugačija. Realnost je morao da prizna i Republički zavod za statistiku, na čelu sa direktorom Miladinom Kovačevićem - prosečna plata za godinu dana realno je smanjena za 1,6 odsto.

Mesecima unazad, tandem Vučić - Mali građanima servira priču o povećanju plata i penzija od "mnogo procenata". Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS), ih je demantovao.

Naime, objavljeni su najnoviji podaci o prosečnoj srpskoj plati, a odnose se na novembar 2022. godine. Prema tim podacima, prosečna plata bez poreza i doprinosa u Srbiji iznosi 78.326 dinara. U odnosu na novembar 2021. godine, ovaj iznos je nominalno veći za 13,3 odsto.

Nominalno povećanje znači da na račune zaposlenih teoretski "leže" veća plata. Međutim, u praksi je drugačije. Realno povećanje je ono koje pokazuje pravo stanje stvari - šta sa svojom platom može da priušti građanin Srbije. A realnog povećanja - nema. Čak suprotno - plate su za godinu dana realno manje za 1,6 odsto.

U praksi, to znači da su građani u novembru 2022. mogli da prušte manje stvari nego tačno godinu dana ranije, a za to je stiglo i zvanično priznanje iz Republičkog zavoda za statistiku.

Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde, kaže za "Novu" da se pravo kretanje plata i penzija vidi po tome da su one porasle manje od prosečne inflacije.

- Za one građane sa najmanjim primanjima, koji najviše novca troše na hranu i gorivo, realno smanjenje je manje od zvaničnih 1,6 odsto, jer su ove dve grupe proizvoda poskupele i više nego što je inflacija - kaže Nikezić.

Kako Nikezić objašnjava, usklađivanje plata i penzija radi se za prethodni period, a ne unapred, što je značajan pokazatelj stvarnog povećanja ili smanjenja zarada.

- Kad neko kaže "povećao sam vam platu", građani su zapravo, u najboljem slučaju, na nuli, i to ako je povećanje isto koliko je inflaicija, a nikada nije. To znači da su svi na gubitku. Čak i u privatnom sektoru, plate su realno manje - kaže Nikezić.

Samo jedna u nizu neistina

Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN kaže da izjava da se u Srbiji dešavaju "najveća ikada" povećanja plata nije realna, isto kao što nije realno da je naša država u prethodne tri godine bila najbrže rastuća evropska ekonomija.

- Dok je u Srbiji BDP za tri godine porastao za devet odsto, u Irskoj je za 33. Pa kako je devet veće od 33? E, isto kao što ta priča nije istinita, nije istina ni da imamo rast plata - objašnjava Ćulibrk.

Kako dalje navodi, predstavnici vlasti pričaju o rastu plata u evrima, nakon što su evro obezvredili.

- Mi ne jedemo evre, nego hleb, mleko, sir, kajmak, meso - a to je sve poskupelo više nego što je zvanična inflacija. To znači da je plata realno manja za 10 ili 15 odsto, a ne 1,6 kako kažu zvanični podaci. Svako ko zavuče ruku u sopstveni džep može to da vidi, jer mu je jasno da sada može da kupi manje nego pre godinu dana.

On naglašava da priča o tome da će prosečna plata u martu biti 750 evra pada u vodu, jer uopšte nije važno koliko novca zaposleni dobija, već šta mu ta plata omogućava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati