Društvo i ekonomija

[ Izvor: Bizlife.rs ]

11. 01. 2023. 06:41 1

Kako se upravlja onima koji su preživeli talas otkaza?

Amazon i Salesforce su među najnovijim tehnološkim kompanijama koje su najavile otpuštanja nakon brzog zapošljavanja u poslednjih nekoliko godina. Lideri i menadžeri moraju da održe motivisanost i produktivnost kod zaposlenih koji su "preživeli" taj talas. Među američkim kompanijama, najavljena otpuštanja porasla su za 172 odsto u četvrtom kvartalu 2022. godine - sa više od 154.000 otpuštenih, u poređenju sa skoro 57.000 u poslednjem kvartalu 2021. godine, prema najnovijem izveštaju.

- Menadžeri bi trebalo da znaju šta mogu da očekuju nakon otpuštanja. Pogrešno otpuštanje dovešće do dodatnih troškova zapošljavanja i poraza početne svrhe - rekla je Koni Vitaker Danlop, osnivač Monarch Consulting Group, koja razvija lidere, timove i organizacije kroz obuku.

Posledice otpuštanja značajne su ne samo za one koji su ostali bez posla, već i za one koji su i dalje tu. Kompanije koje prolaze kroz otpuštanja često ostaju sa zaposlenima koji imaju manje poverenja, manje su posvećeni i zadovoljni, kazali su stručnjaci.

Vođenje i upravljanje "preživelima posle otkaza"

Oko 70 odsto onih koji su preživeli otkaz kaže da je njihova motivacija na poslu opala zbog otpuštanja, prema istraživanju koje je krajem novembra sproveo BizReport. Pored toga, 66 odsto navodi da se oseća prezaposleno nakon otkaza, a trećina onih koji su preživeli otpuštanje veruje da će stvari za njihovu kompaniju da se pogoršaju u budućnosti.
Osećajući nesigurnost na poslu i viši nivo stresa, neki zaposleni su zbog frustracije dali otkaz. Da bi se suprotstavili tim negativnim osećanjima, stručnjaci kažu da lideri moraju veoma jasno da saopšte kratkoročne ciljeve i planove organizacije sa menadžerima na prvoj liniji.

- Lideri moraju da pokažu kako su u skladu sa onim što je najvažnije za njihove timove da postignu sa manje ljudi - rekao je Mark Dolins, predsednik North Star Communications Consulting, konsultantske firme fokusirane na razvoj talenata.

Imati jasnu i ubedljivu priču o tome kako će otpuštanja bolje pripremiti kompaniju za budućnost je važna komponenta upravljanja promenama.

- To znači ulivanje poverenja zaposlenima da ovo radimo jer to nije samo reaktivna stvar. I kada dođemo do kraja ovog stanja, kao rezultat ovog restrukturiranja ili otpuštanja ili kako god da zovemo to, bićemo na boljem mestu - istakao je Dolins.

Lideri treba da budu transparentni u vezi sa "tihim zapošljavanjem"

"Tiho zapošljavanje" je kada radnici stiču nove veštine, a da kompanija zapravo ne zapošljava nove ljude sa punim radnim vremenom. To može da znači da sadašnji zaposleni privremeno prelaze na nove funkcije, piše CNBC. Da bi se izbeglo odbijanje onih koji su preživeli otpuštanje i već se osećaju preopterećeno, stručnjaci kažu da lideri treba da obaveste radnike koji će setovi veština da budu potrebni i kako da ih dobiju i da to jasno saopšte. U suprotnom, rizikuju njihovu reakciju.
- Radnici više ne iznose ovo u prostoriji za odmor, oni to iznose na TikTok-u - rekao je Sem Kauči, osnivač i izvršni direktor platforme za obuku radne snage 1Huddle.

Lideri treba da signaliziraju da je sve čisto

Otpuštanja obično dolaze krajem fiskalne godine, pošto kompanije zatvaraju svoje knjige i vrše prilagođavanja za budućnost. Naravno, ekonomski uslovi uvek mogu da se promene, ali davanje zaposlenima signala “sve je čisto“ kada kompanija završi sa nizom otpuštanja može da pomogne u ponovnom postavljanju faze.

- To stvara osećaj "OK, hajde da se vratimo na posao" - rekao je Dolins.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati