Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 01. 2023. 12:58 4

Veće plate za sve radnike koji su u kontaktu sa psihijatrijskim pacijentima

"Udruženi sindikati Srbije "SLOGA" - sindikat zdravstva i socijalne zaštite nakon nemilog događaja u Zavodu za zbrinjavenje odraslih "Male Pčelice" u Kragujevcu, gde je štićenik ubio štićenika, zatražio je danas od Vlade Srbije hitno uvećanje koeficijenta zarade za 20 posto svim zaposlenima u Ustanovama socijalne zaštite zbog rizika posla kojim su svakodnevno izloženi", navodi se u saopštenju sindikata Sloga koje prenosimo u celosti.

Važećom Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama predviđeno je da zaposleni koji dolaze u neposredan kontakt sa pacijentima u psihijatrijskim ustanovama imaju uvećanje koeficijenata za 20 odsto.

Međutim, zaposleni u Ustanovama socijalne zaštite, koji su takođe u stalnom kontaktu sa takvim pacijentima izuzeti su od ovakvog povećanja, osim negovateljica koje imaju uvećanje za 15 procenata.

Zato tražimo hitnu izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih koji dolaze u neposredan kontakt sa psihijatrijskim pacijentima u Ustanovama socijalne zaštite da se izjednače sa primanjima, tako što će se svima uvećati koeficijent za 20 posto, i to: lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima, ali i nemedicinskom osoblju (spremačice, servirke i radnici na obezbeđenju).

Podsećamo, 30. decembra u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male pčelice" u Kragujevcu jedan od korisnika ubio je drugog štićenika, tako što je ušao u sobu i udario stolicom drugog štićenika koji je podlegao povredama", zaključuje se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije "Sloga"

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati