Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 01. 2023. 12:00 72

Saradnica Borisa Tadića oprostila se od Mihalja Kertesa

Marina Komad savetnica za medije bivšeg predsednika Borisa Tadića, emotivnom porukom rastala se od jednog od najbližih saradnika još jednog bivšeg predsednika - Slobodana Miloševića.

- I zaustavio se danas i Dunav da ga isprati. Zbogom i putuj mirno, tamo gde idu najbolji među nama - napisala je Marina Komad, bliska saradnica Borisa Tadića povodom smrti i sahrane Mihalja Kertesa.

Mihalj Kertes zvani "Braca" ili "Bracika", bio je član SPS od 1990. godine, a član Srpske napredne stranke postao je 2015. godine.

Rođen je 1947. u Bačkoj Palanci gde je završio Višu upravnu školu - smer za socijalni rad.

Zahvaljujući angažmanu u „antiautonomaškoj“ revoluciji, postao je 1989. član Predsedništva Srbije, zadužen za žalbe i predstavke i od milošte je u medijima nazivan „ministar za narod“.

Izabran je za poslanika SPS u Skupštini Srbije na izborima 1990. godine i to u Grockoj, u kojoj nikad nije živeo. Ubrzo je postavljen na čelo službe Državne bezbednosti Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i za pomoćnika saveznog ministra inostranih poslova.

- Želeo sam da SDB i čitav SSUP dovedem u red. Bila je to kuća alkoholizma i leglo antisrpstva usred Beograda... Tada sam pronašao i svoj dosije s ocenom „srbočetnički nastrojen - (Glas javnosti, 20. 5. 2000. godine.)

Povezivali su ga sa formiranjem paravojnih formacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali i sa Jedinicom za specijalne operacije (JSO) Službe državne bezbednosti Srbije.

Postavljen je 1993. za direktora Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije i na toj poziciji ostao je do oktobra 2000 - sve vreme bio je jedan od najmoćnijih ljudi u Srbiji i jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića.

Optuživan je za razne malverzacije, ali u februaru 2014. Specijalni sud u Beogradu ga je zbog zastarelosti jednog od slučaja oslobodio, a optužnica ga je teretila za zloupotrebu službenog položaja i iznošenje državnog novca na Kipar. Kertes je zbog zloupotrebe službenog položaja bio pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, jer je od sredine 1994. do 5. oktobra 2000. godine deo novca carine, bez pravnog osnova, dao pojedinim preduzećima, a oko 38 miliona nemačkih maraka bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije izneo na Kipar. Tu pravosnažnu presudu 2013. godine šokantnom odlukom ukinuo je Vrhovni kasacioni sud.

Bio je optužen i osuđen zbog krivičnog dela pomaganja izvršiocima nakon izvršenog krivičnog dela, u vezi sa četvorostrukim ubistvom na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Specijalni sud oslobodio ga je i optužbe da je švercovao cigarete sa Stankom Subotićem Canetom i još 12 osoba, 1995. i 1996. godine, jer za to "nije bilo dokaza".

Mihalj Kertes preminuo je 29. decembra 2022. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 72

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati