Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

23. 12. 2022. 14:27 7

Paprene kazne za roditelje nasilnika i društveno-koristan rad

Ministarstvo prosvete prihvatilo je većinu mera koje je predložila Radna grupa za suzbijanje nasilja u školama, a među tim merama su izmena Pravilnika o finansiranju obrazovnih ustanova, što će omogućiti zapošljavanje većeg broja pedagoga i psihologa, prihvaćene su i veće kazne za roditelje, kao i to da ocena iz vladanja od petog do osmog razreda ulazi u prosek.

Ovo su neke od usvojenih mera za suzbijanje nasilja:

- Brojčano će se ocenjivati vladanje od petog do osmog razreda u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta, a ocena iz vladanja će ulaziti u prosek.

- Učeniku se odlaže ispisivanje iz srednje škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, do njegovog okončanja. Nakon toga, ukoliko učenik želi i dalje da se ispiše, škola je u obavezi da dozvoli ispisivanje i da u ispisnicu unese izrečenu vaspitno-disciplinska meru koja je za učenika izrečena tokom postupka.

- S obzirom na to da je kao teža povreda obaveze učenika već definisana "upotreba mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja", na predlog Ministarstva, a uz saglasnost članova radne grupe, usvojeno je da škole Opštim aktom mogu da urede upotrebu mobilnog telefona tokom nastave.

- Povećanje postojećih novčanih kazni za roditelje. Postignuta je saglasnost da se poveća samo donja granica novčane kazne za roditelje. Novčanom kaznom od 10.000 umesto dosadašnjih 5.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik za povredu obaveze iz člana 84. ovog zakona što predstavlja neopravdane izostanke učenika, upotrebu mobilnog telefona. prevare u ocenjivanju i za unošenje oružja i pirotehnike. Novčanom kaznom od 40.000, umesto dosadašnjih 30.000 do 100.000 hiljada dinara kazniće se roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta ili učenika koji učini povredu zabrane iz čl. 111. i 112. ovog zakona odnosno fizičko, psihičko, digitalno, seksualno i drugo nasilje. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati