Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

22. 12. 2022. 15:47 1

NOVI UDAR: Elektrane dižu cenu grejanja!

Beograđane, po svemu sudeći, u 2023. godini očekuje još jedno u nizu poskupljenja - stići će im i veći računi za grejanje. Naime, u programu poslovanja Beogradske elektrane navodi se da je u februaru 2023. godine planirano poskupljenje grejanja od 5%, a kao razlog se navodi poskupljenje energenata.

Nije isključena ni mogućnost dodatnog poskupljenja, ukoliko se nastavi sa trendom porasta cena energenta, a u programu poslovanja toplane, navode da je to "već izvesno".

U izjavi za Novu direktor Centra za lokalnu samoupravu, Nikola Jovanović navodi da plan poskupljenja treba da bude usvojen u ponedeljak, na sedmoj sednici Skupštine Beograda u ovom sazivu.

- Tu dolazimo do dva pitanja. Prvo je zašto se ne govori o cenama komunalnih usluga u Beogradu I zašto se građani ne obaveštavaju o celokupnoj situaciji, već samo o vaučerima I nekim karticama - kaže Jovanović.

Dodaje da je drugo pitanje šta će ostati od postojećih olakšica.

- Šta će ostati od predviđenih popusta, ako inflacija i cene nastavljaju da rastu tokom 2023. godine - pita se Jovanović.

Beogradske toplane u svom programu poslovanja navode da će se za uredno plaćanje i dalje odobravati popusti od 5-7%.

Kako Nova.rs piše, Beogradskim elektranama je poslat upit o poskupljenima grejanja, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

U septembru ove godine 14 lokalnih samouprava odobrilo je poskupljenje grejanja.

U nekim opštinama građani za centralno grejanje plaćaju i 35 odsto više nego što jeto dosad bio slučaj.

Od velikih gradova, grejanje je poskupelo u Novom Sadu I Nišu.

Fiksni deo cene daljinskog grejanja u Nišu poskupeo je za 18, a varijabilni deo za šest odsto, saopštio je direktor "Gradske toplane" u tom gradu Predrag Milačić.

Toplani u Nišu tokom jedne grejne sezone, kako je rekao, potrebno je 30 miliona kubnih metara gasa.

Grejanje će skuplje plaćati I Novosađani. Gradsko veće odlučilo je da grejanje u Novom Sadu poskupi za 11 odsto, dok će topla potrošna voda biti skuplja za pet odsto.

Ovim poskupljenjem račun za prosečan stan od 50 kvadratnih metara porašće za 515 dinara, dok će se za prosečnu potrošnju pet kubika vode izdvajati 60 dinara više.

Prema predloženom cenovniku, grejanje će poskupeti za 11,39 odsto po kvadratu, odnosno sa 90,2 na 100,5 dinara. U odluci nije navedeno kada će tačno početi primena novih cena.

Beograđanima kasnilo grejanje, toplani se spremaju tužbe

Beogradske elektrane treba da umanje građanima račune za grejanje u oktobru, zbog odlaganja početka grejne sezone - to je suština preporuke beogradskog zaštitnika građana koju je uputio elektranama.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić javno je rekao da ne podržava takav zahtev.

Iz udruženja potrošača Efektiva, navode da im po svemu sudeći, ne preostaje ništa drugo nego da pozovu građane na masovno podnošenje tužbi protiv toplana. Ova akcija već je počela.

Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva kaže da su građani već počeli da šalju potpise kojima daju punomoćje advokatu.

- S obzirom na činjenicu da grejna sezona nije počela na vreme, kako je definisano članom 43. Odluke, već je ista odložena za 15 dana, što čini 8,33% definisanog trajanja grejne sezone, zahtevam od trgovca JKP Beogradske elektrane, umanjenje računa za grejanje u visini od 8,33%, za ceo period od 12 meseci - podseća Gavrilović na zahtev Efektive.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati