Društvo i ekonomija

11. 12. 2022. 07:00 46

Dr Slavica Plavšić piše za Direktno: Muška reč Miloša Jovanovića

Kada se docent Pravnog fakulteta, doktor nauka sa Sorbone vrati na svoje inicijalno "podešavanje", i to u Skupštini Srbije pred novinarkom koja je postavila normalno pitanje: "Kolike bi bile ekonomske posledice ukidanja saradnje Srbije sa Evropskom unijom", vidimo pravo lice osobe sa imenom: Miloš Jovanović. I čujemo jednu od najgnusnijih i najdegutantnijih izjava izrečenih ikada na turbulentnom političkom prostoru Srbije.

Izjavu koja u sebi sadrži više nivoa seksističkog, mizoginog i nasilja nad novinarkom koja stoji sama ispred šest muškaraca. Činjenica da je izgovara osoba sa najvišim akademskim obrazovanjem, stečenim na jednom od najprestižnijih univerziteta u Evropi, da je osoba docent na Pravnom fakultetu i narodni poslanik, lider Nove DSS, samo povećava težinu uvrede.

Pre nekoliko godina Bratislav Gašić je uvredio novinarku izjavom: "da voli novinarke koje lako kleknu". Gašić je tada imao formalno obrazovanje keramičara, ali značajnu političku funkciju, sa koje je samo privremeno smenjen, da bi već u sledećem mandatu postao ministar jednog od najvažnijih resora.

Sećamo se uvreda upućenih Žaklini Tatalović od strane novinara Dragana J.Vučićevića i poznatog folkera Lukasa. Nedavno su novinarki Jeleni Obućini upućene najstrašnije uvrede i pretnje od strane osobe koja je član SNS-a. Pre izvesnog vremena, narodna poslanica i potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić, visoka funkcionerka SNS-a, takođe je uputila vrlo uvredljive i neprimerene komentare na račun narodnih poslanica iz opozicionih stranaka. Mogli bismo još dugo da nabrajamo, ali i ovo je previše.

Političari i javne ličnosti uopšte, treba da shvate da imaju veću odgovornost za svaki svoj postupak i za svaku izgovorenu reč nego ostali građani. Naročito političari vladajuće SNS stranke i oni koji su im bliski po idejama i stavovima i koji uživaju njihovu zaštitu.

Pod pritiskom javnosti, poverenice za ravnopravnost, novinarskih udruženja, agencija Tanjug je prenela izvinjenje Miloša Jovanovića novinarki Emini Kovačević koje je uputila njegova stranka. U tom formalnom izvinjenju kaže se "da mu nije bila namera da uvredi bilo koga, da mu je žao što je novinarka njegovu izjavu tako doživela, ali da način na koji je misao izrečena nije bio dovoljno precizan i da otvara prostor i za jedno takvo - negativno tumačenje." Osudu poverenice za ravnopravnost je nazvao preteranom i neadekvatnom, i da njene, kako je rekao, skandalozne optužbe najodlučnije odbacuje i doživljava ih lično kao uvredu.

Pa, gospodine docentu, narodni poslaniče, građanine Jovanoviću: niti je Vaša stranka uvredila novinarku, niti Vaše izdato saopštenje sadrži osnovne elemente izvinjenja. Ne radi se o tome kako je novinarka "doživela" Vašu izjavu. Možemo samo da zamislimo kako se osećala i da izrazimo divljenje kako je uspela da se uzdrži od bilo kakve reakcije i komentara. Ne radi se o tome "da način na koji je misao izrečena nije bio dovoljno precizan i da otvara prostor i za jedno takvo - negativno tumačenje."

Svi smo čuli šta ste, kako i u kom kontekstu izgovorili. Vi ste rekli da se stidite zbog pitanja koja Vam se postavljaju u vezi sa odnosom Srbije prema Evropskoj uniji, i tražeći poređenje upotrebili ste čitav niz najgnusnijih, najodvratnih i najprostačkijih izraza seksističkog karaktera. Tako da to Vaše navodno izvinjenje vređa još više. I novinarku kojoj je upućeno, sve druge novinarke opozicionih i slobodnih medija i sve žene u Srbiji.

Sve iz Vaše biografije i sve Vaše reference, zvanja i funkcije Vas obavezuju da se ponašate pristojno, da pažljivo birate reči i pratite svoj misaoni tok.

Tokom popodneva, gospodin sa Sorbone ide korak dalje po principu "napad je najbolja odbrana". Na svom FB profilu objavljuje tekst gde između ostalog kaže: "Sramno je pitanje koje postavljaju novinari iz medija koji se predstavljaju kao nezavisni i objektivni" i da stojite iza svake reči koju ste izgovorili na KZN i izvinjenja koje ste uputili novinarki.

Zanimljivo je da ste to shvatili baš sada, a ne ranije u nekom od svojih mnogobrojnih gostovanja na ovim televizajama. Zar ne mislite da bi trebalo da imate bar malo obzira prema činjenici da Vas je medijska kuća N1 do sada bezbroj puta ugostila, pružila priliku i dala Vam medijski prostor da iznesete svoje političke stavove i da šira javnost sazna za Vas. Vi ste savršen primer kako visoko formalno obrazovanje, mentalni sklop, moral, karakter i vaspitanje ne moraju uvek da budu u skladu.

Podrška za novinarku N1 Eminu Kovačević, podrška za sve novinare nezavisnih medija koji svakodnevno trpe uvrede, ponižavanja i vređanja sa najviših državnih nivoa. Podrška svim ženama Srbije koje na ovim prostorima oduvek trpe nasilje svake vrste.

Živimo u novom, savremenijem društvu (bar bi tako trebalo) i krajnje je vreme da svi shvate da žene bilo kog zanimanja i nivoa obrazovanja nisu dužne niti treba da trpe bilo kakav vid diskriminacije i nasilja.

Dr Slavica Plavšić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 46

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati