Društvo i ekonomija

N.D.

04. 12. 2022. 15:18 2

A za kulturu iz budžeta za 2023. godine 0,87 odsto (VIDEO)

Pre par dana održana je III sednica Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Republike Srbije. Tema ove sednice je bila razmatranje Predloga zakona o budžetu Republike Srbije za 2023 godinu. Svakako i ovog puta vlast je još jednom pokazala da im nije stalo do ulaganja u kulturu, jer su predviđena izdvojena budžetska sredstva Ministarstva kulture veoma mala za narednu godinu, sa čime se nije složila narodna poslanica Stranke slobode i pravde i članica Odbora za kulturu i informisanje dr Danijela Grujić.

- Moram da izrazim svoje nezadovoljstvo i protivljenjem predloženim budžetskim rešenjem za ministarstvo kulture. Ono se tiče pre svega vrlo skromnog izdvajanja za kulturu budžetski prema ovom izloženom malopre predlogu od strane Ministarstva je po metodologiji viđeno u procentu od 0,87 odsto, ali po mojoj računici to je 0,51 odsto i to je zaista veoma skromno izdvajanje za kulturu i u nadi da smo svi ovde isto naklonjeni kulturi, ja bih se založila da usvojimo jedan Zaključak, uputila sam Predlog zaključka ne navodeći cifre u nadi da ćemo doći do nekog poboljšanog rešenja, a amandmanom za plenum pripremila sam da to bude 2 odsto - istakla je ona.
Grujić je iznela Predlog zaključka gde se predlaže „Osnivanje Kulturne stanice za mlade po uzoru na Istraživačku stanicu Petnica gde bi se u raznovrsnoj ponudi kurseva tokom cele godine iz različitih područja umetničkog stvaralaštva i kulture (likovna umetnost, muzička umetnost, dramska umetnost, književnost, filozofsko stvaralaštvo...) za decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta pod nadzorom naših najeminentnijih stručnjaka i univerzitetskih profesora u kontinuitetu negovao podmladak obezbeđujući visok kvalitet i kontinuitet u razvoju domaće kulture. Potpora koju bi država na ovaj način omogućila razvoju naše kulture vrlo brzo bi osnažila studijske grupe dolaskom već profesionalno oformljenih mladih ljudi na fakultet, proizvela bi produktivni zamajac u području kulture i ulila veru u to da društvo i država brinu o nadarenoj deci i mladima u oblasti kulture.
Da li će vlast imati sluha za Predlog zaključka koji se tiče svih mladih talentovanih naraštaja i na ovaj način pomoći da se ova oblast dugo godina gurana pod tepih osnaži i pomogne deci u kulturi i obrazovanju, ili će ta ista deca napuštati Srbiju kada stasaju u potrazi za onima koji to znaju da cene?

Ostaje nam da vidimo.

A to će biti već na narednoj sednici Narodne Skupštine Republike Srbije kada krene rasprava o budžetu za 2023. godinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati