Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 12. 2022. 14:38 26

Kostić: Spremni smo da prihvatimo EU u Srbiji pod našim uslovima, ali ne obrnuto

Spremni smo da prihvatimo Evropu da se učlani u Srbiju pod uslovima koje ćemo im ponuditi, ali nisam siguran da smo spremni da se učlanimo u Uniju pod uslovima koje nam ona nudi - izjavio je u intervjuu FoNetu predsednik SANU Vladimir Kostić i poručio da bez demokratske Srbije, drugačija Srbija i nema smisla.

On je naglasio da prvo moramo da postignemo neke elementarne konsenzuse i upitao da li je Srbija deo Evrope ili nije?

- Meni je to očigledno da odbijanje Evrope nalikuje na naivnu iluziju da ćemo sesti u čamac i snažnim zamasima odlutati negde gde će biti neka nova Srbija. U svakom slučaju, mi jesmo Evropa i nemamo nešto što bih nazvao prirodnijim staništem od toga. Tačka - poručio je Kostić.

On je upozorio da Srbija ne sme da dozvoli da je vide kao prepreku za ujedinjenje Evrope, kao crnu rupu okruženu zemljama Evropske unije.

- Mi se danas hvalimo da smo jedini u Evropi koji u ovom trenutku brane međunarodni poredak - ukazao je Kostić i predočio da je strašno u bilo čemu biti jedini u Evropi.

Upitan da li se Srbija izlaže riziku izolacije ili samoizolacije, on je odgovorio i jednom i drugom i obrazložio da mi, „kao vuk koji ide u krug i grize sopstveni rep“, idemo u samoizolaciju.

S druge strane, kako je uočio, i nedavna rasprava u Evropskom parlamentu, koju ovdašnji mediji neosnovano potcenjuju, može da bude kamen na kome će se polako graditi izolacija Srbije.

Upitan da li je u Srbiji promena uopšte moguća, on je odgovorio da bi zvučao pesimistično ako bi se prepustio unutrašnjim osećajima, ali je istakao da je promena ipak moguća i da je uvek bila moguća.

- Drugo, dolaze generacije koje nisam sposoban da čitam u potpunosti. Čak generacije moje dece i unuka. Nije tačno da su oni baš potpuno apolitični, da baš ne vide ono što se meni čini očiglednim - istakao je Kostić.

Prema njegovom mišljenju, populizam u koji smo polako uleteli je zapravo jedna strašna vrsta igračke u kojoj se gubi potreba da se misli, pa čak nema ni potrebe za mišljenjem.

- To se kompenzuje time što se gradi lik omnipotentnog vođe - ocenio je Kostić i primetio da sa takvom vrstom politike ide strah, a paralelno sa strahom i mržnja.

Upitan da li se Srbija u nekom trenutku može izložiti riziku nasilne promene, on je podsetio da je u vreme kada je Boris Tadić izgubio poziciju predsednika mislio da je mirna promena vlasti moguća.

- Još gajim iluziju da je to moguće. Ali okolnosti koje nas zapljuskuju, vokabular u međusobnom obraćanju, vulgarnosti koje su u moje vreme bile razlog za kafansku tuču, nipodaštavanje, vređanje i gaženje porodica, to me nažalost vraća na početnu poziciju. Energija agresije na kraju može da preraste u naš međusobni obračun, objasnio je Kostić i precizirao da se tog nasilja boji, nasilja koje ćemo učiniti jedni prema drugima.

Ukazujući da će sredinom veka u Srbiji biti negde oko milion i po onih koji su stariji od 65 godina, on je upitao kako je od njih moguće očekivati nekakvu projekciju budućnosti.

- Polako postajemo skup džangrizavih starica i staraca, čiji je jedini životni moto „daj da se dok smo živi ništa ne promeni“. U tom kontekstu ne primećujemo da nam deca odlaze i da smo tihi saučesnici nestajanja Srbije - upozorio je Kostić.

Upitan o odnosu prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, on je „počeo iz daljine“ i naglasio da su bombardovanje i napad na Srbiju 1999.godine bili strašan i krvav zločin, koji će se Evropi, „poput krvavog zalogaja“, vraćati s vremena na vreme.

- Volim rusku kulturu i ruski narod, ali sa tim ne mogu da se pomirim - objasnio je Kostić i dodao da ne razume koji su to interesi politike Srbije prema Rusiji, u uslovima rata u Ukrajini, niti mu ih je neko do kraja objasnio.

Kostić je potvrdio da će otići sa čela Akademije, što doživljava kao zalog „neke bolje komunikacije, ako ništa drugo u razgovorima o problemima ovog društva“.

- Za četiri meseca kada budu bili izbori, rekao sam još u maju, ali to novine nisu prenele, isto ponovio i na Skupštini, svakako se neću javiti za treći mandat. Ni to mi ne veruju - smatra Kostić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati