Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

30. 11. 2022. 16:14 5

Objavljene cene: Koliko će koštati kilovat gasa od januara

Cena kilovat-časa gasa za domaćinstva, koji Srbijagas trenutno obračunava po ceni od 3,42 dinara, bez poreza, od januara će porasti na 3,79 dinara, što je rast cene za 11 odsto, tačnije 10,82 procenta, proizilazi iz upravo objavljenog cenovnika Srbijagasa.

Srbijagas je ove srede obavestio potrošače da će od 1. januara 2023. godine doći do povećanja cene prirodnog gasa za javno snabdevanje u proseku za 11 odsto ( bez PDV).

- Povećanje se odnosi na tarifu "energent", a tarife "kapacitet" i "naknada po mestu isporuke" ostaju na istom nivou - saopštio je Srbijagas.

Podsetimo, Agencija za energetiku u utorak je odobrila poskupljenje električne energije i gasa.

Kako je navedeno, prosečna cena prirodnog gasa za kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama u grupi "mala potrošnja" (koja uključuje domaćinstva) u Srbiji, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju, od januara iznosi bez poreza i taksi 4,08 dinara po kWh (odnosno 4,50 dinara po kWh sa porezima i taksama).

Kako za portal N1 navode u ovoj Agenciji "ponderisana prosečna cena na nivou Republike Srbije izračunata je na osnovu planiranih odobrenih prihoda i planiranih odobrenih tarifnih elemenata svih javnih snabdevača i ona za potrošače iz grupe ‘mala potrošnja’ (koja uključuje i domaćinstva) iznosi 4,08 dinara po kWh bez poreza i taksi, a sa taksom za energetsku efikasnost i PDV-om ona iznosi 4,50 dinara po kWh".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati