Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

03. 11. 2022. 16:00 17

Ponoš: Dron se ne obara mitraljezom aviona

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio se u sredu uveče da je Vojska Srbije oborila komercijalni dron koji je izviđao teren, krećući se iz pravca Jarinja ka opštini Raška. Detalje o dronu, kao i ko ga je poslao, ministar nije rekao, ali su zato tabloidi od jutros izneli detaljne informacije o tome da je reč o "šiptarskom" dronu, naziva "RQ-20 puma", koje je navodno Priština nedavno nabavila od Pentagona.

Bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš kaže za Danas da to što tabloidi navode, ne mora da ima veze sa realnošću, i da su prorežimski mediji deo marketinga i spina.

- Mislim da još uvek nisu našli to što su oborili. Dobro je da su ga oborili, ali tek treba da ga nađu i da vide šta je to. Sklon sam da poverujem da je reč o komercijalnoj letelici. Možda su je upotrebile službe prištinskih vlasti, KFOR ili bilo ko drugi, tek treba da se vidi. Da je u pitanju vojna letelica, sa tim ne bi bilo šale, odmah bi bilo jasno ko stoji iza toga, sa komercijalnim je moguće da se odriče od odgovornosti - ukazuje Ponoš.

On dodaje da komercijalne dronove mogu da koriste vojne snage, a ne samo ljudi koji snimaju svadbe.

- Dronove svako može da kupi na tržištu za više stotina evra. Postoje lokacije na kojima je zabranjeno snimanje. Ako hoćete dronom da snimite svadbu u blizini Skupštine Srbije, to je zabranjeno. A, ako, pak, želite to isto da radite u maloj Moštanici, verovatno možete. Ne bih dao sebi za pravo da tvrdim čiji dron je u pitanju - poručuje Ponoš.

On kaže da je ključno pitanje zašto i kome to treba da se cela stvar diže na nivo pretnje nacionalnoj bezbednosti.

- Aleksandar Vučić se nije bavio zaštitom vojnih jedinica, već političkim spinom. Najnormalnija situacija bi bila da čim je Vojska uočila da ih dronovi neovlašćeno snimaju, da ih obori. A ne da jave Vučiću, pa da on obavestio javnost, a zatim naredi obaranje. I podizanje migova – ističe Ponoš.

Onda mu je, dodaje Ponoš, neko u međuvremenu objasnio da MIG ne može da obori dron.

- Ne može da se obori ni mitraljezom iz aviona jer on leti suviše brzo, već isključivo elektronskim ometanjem. I to im je neko objasnio u poslednjem momentu - zaključuje Ponoš.

On je i u sredu davao izjave povodom čitave situacije sa dronovima koja je tema broj jedan u medijima već tri dana, a odmah nakon toga oglasila se premijerka Srbije Ana Brnabić poručivši mu da mu je bolje - da ćuti.

- On je dron video samo na svadbi, a bespilotnu letelicu samo na guglu - rekla je, između ostalog, premijerka.

Zdravko Ponoš nije želeo da komentariše njene navode poručivši nam da "ima ona svoje muke i bez njega".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati