Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 10. 2022. 16:37 1

U Srbiji je rad sve, samo ne dostojanstven

"Udruženi sindikati Srbije "Sloga", povodom 7. oktobra, Međunarodnog dana dostojanstvenog rada, upozoravaju da "dostajanstveni rad" u Srbiji ne postoji. On je od strane jake korporativne pohlepe u simbiozi koruptivne vlasti i kapitala metastazirao na srpsko društvo u celini", navodi se u saopštenju sindikata "Sloga", koje prenosimo u celosti.

"Male plate, mizerna minimalna cena rada i svakodnevna poskupljenja životnih namirnica dovela su do toga da se više od 80 odsto domaćinstava u Srbiji muči da preživi i podmiri najosnovnije troškove, posebno hrane.

Oni koji rade, koji su uposleni po bilo kom osnovu, sve više pate. Žive u teškom prekarijatu i društveno političkim okolnostima koja negativno utiču, kako na njihovo materijalno i socijalno, tako i psihološko stanje.

Radnici se sve više unižavaju po raznim osnovama, nezaštićeni od zakona i državnih institucija koje bi trebalo da ih štite, čime se dodatno psihički i emotivno iscrpljuju. Sve je više pritisaka i suzbijanja sindikalnih aktivnosti, posebno kolektivnog pregovaranja i socijalnih dijaloga.

Umesto dostojanstvenog rada, sve je više ljudskih patnji, anksioznosti, depresije i gneva onih koji žive od svog rada.

Zaključujemo, u Srbiji je rad sve, samo ne i dostojanstven, te stoga u narednom periodu očekujemo više protesta, štrajkova i građanske neposlušnosti", zaključuje se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati