Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 10. 2022. 16:01 1

Udžbenici su skupi, prerasli su u "udžbeničke komplete"

Povodom slučaja izbacivanja dece iz vrtića u Pećincima, zbog političkog mišljenja njihovih roditelja, kao i zbog povređene jednogodišnje bebe u državnom vrtiću "Trčuljak" PU Rakovica na Miljkovcu, koja je pala s prozora, da bi se potom ispostavilo da je vrtić neverifikovan, narodni poslanik iz poslaničke grupe "Ujedinjeni - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA" prof. dr Vladimir Obradović zatražio je na skupštinskom Odboru za obrazovanje informacije o reakcijama državnih organa, s obzirom da oba slučaja već nedeljama uznemiravaju građane - navodi se u izjavi prof. dr Vladimira Obradovića koju prenosimo u celosti.

Javnost je tako prvi put mogla čuti da su inspekcije reagovale, da su podnete prijave protiv direktorke vrtića u Rakovici, a u Pećincima naloženo da se deca vrate u predškolsku ustanovu. Jedino nismo čuli da li su deca u Pećincima i vraćena u vrtić, a direktorka vrtića PU Rakovica smenjena kako je to najavljivao i sam ministar Ružić, iako se po nedavanju ovih odgovora može zaključiti da se ništa od toga još uvek nije dogodilo.

Poslanik Obradović ukazao je i na značaj revizije Zakona o udžbenicima usled većeg broja problema koje treba otkloniti:- Udžbenici su skupi, prerasli su u "udžbeničke komplete" i za pojedine predmete broje i po 4 knjige, što povećava troškove roditelja. Pri tom, udžbenici se i često menjaju, pa se ne mogu koristiti za više generacija, te roditelji uvek moraju da kupuju nove komplete, ne mogu da koriste knjige od starije dece. Ne smemo zanemariti i činjenicu da su udžbenici neretko štampani na skupom papiru što, pored toga što pokazuje nebrigu za zaštitu prirode, prouzrokuje povećanu cenu knjiga, ali i težinu školskih torbi. Torbe su pretrpane i često teže preko pet kilograma, što je u suprotnosti sa medicinskim preporukama za pravilan razvoj dece. Stoga moramo zajedno raditi da nešto promenimo u ovoj sferi u korist dece i roditelja - kazao je Obradović i predložio ministarstvu da formira i način za brzu identifikaciju i izmenu grešaka u udžbenicima. Insistirao je i na unapređenju zakonskih rešenja o zapošljavanju u školama, jer je ta oblast nedovojno uređena i za posledicu ima to da direktori mogu da zapošljavaju netransparentno i bez kriterijuma.

On je ukazao i na visoko obrazovanje, koje takođe vapi za unapređenjem i pokrenuo pitanje finansiranja visokoškolskih ustanova koje nije menjano od 2014. godine, zatim pitanje "studija uz rad! koje bi omogućilo zaposlenima da u produženom roku završavaju fakultete, kao i pitanje uvođenja online obrazovanja u Zakon o visokom obrazovanju. Profesor Obradović predložio je i unapređenje sistema rangiranja i finansiranja naučnih časopisa i naučnih monografija, kako bi se izbegla mesta za sistemsku korupciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati