Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

30. 09. 2022. 11:31 2

Poskupljuju šećer i piletina

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmenjenih uredbi i odluka čije je važenje oročeno na 31. oktobar 2022. godine, prema kojima su, između ostalog, korigovane cene belog kristal šećera i svežeg pilećeg trupa, saopšteno je iz Vlade.

Na sednici je izmenjena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. U Uredbi je naglašeno da korekcija cena neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

U odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja. Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba. Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cenu svežeg pilećeg trupa.

Članovi vlade izmenili su Odluku o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka i tako zabranu izvoza tih prizvoda produžili za još 30 dana. Ova mera će sprečiti moguću štetu po privredu i građane, a izmene su donete u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati