Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

21. 09. 2022. 08:53 25

Ko je direktorka "Dr Laza Lazarević" koju radnici optužuju za mobing

Zaposleni u klinici "Dr Laza Lazarević" ove srede će održati štrajk upozorenja, dok će 29. septembra stupiti u generalni štrajk. Razlog je mobing koji sprovodi direktorka ove ustaanove Ivana Stašević Karličić, čiju smenu zaposleni traže.

U aprilu 2020. godine, na samom početku pandemije koronavirusa, javnost je kao grom pogodila vest o zabrani nošenja rukavica u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", koju je izdalo Ministarstvo zdravlja, a sprovela direktorka ove ustanove, Ivana Stašević Karličić.

Ovo je, nažalost, bio samo jedan u nizu neobjašnjivih poteza direktorke, zbog koje su, kako oni sami kažu, mnogi zaposleni, napustili ovu bolnicu u protekle tri godine. Takođe, javnost je dovodila u vezu sa privatnim domom za stare "Dolče Vita - Kej", što je kao direktorku državne ustanove, stavlja u direktan sukob interesa. Epilog nepromišljenih poteza dr Stašević Karličić je najava štrajka zaposlenih i zahtev za momentalnom ostavkom na mesto direktorke.

U internom dokumentu Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", zavedenom pod brojem 3137 dana 6. aprila 2020. godine i istaknutom na oglasnim tablama svih odeljenja u toj bolnici, naznačeno je da je lekarima te ustanove strogo zabranjena upotreba rukavica, osim u slučaju manuelnog kontakta sa pacijentima.

Naredba je glasila: "Načelnicima organizacionih jedinica, obaveštavaju se svi lekari u organizacionim jedinicama Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" da je strogo zabranjena upotreba rukavica osim u slučaju manuelnog kontakta sa pacijentima. Takođe je potrebno manuelni kontakt sa pacijentima svesti na minimum. Potpis: VD direktora klinike doc. dr. sci. med. Ivana Stašević Karličić., u Beogradu, 6. aprila 2020. godine".

U to vreme lekari iz ove ustanove, govorili su da trpe pritisak i pretnje rukovodstva i da ne pamte veću pometnju i ponižavanje medicinskog osoblja.

O direktorki Klinike "Dr Laza Lazarević" Ivani Stašević Karličić, oglašavala se u to vreme i Marinika Tepić, šefica Poslaničke grupe Ujedinjeni za promenu Srbije. Ona je na društvenim mrežama podsetila da je doktorka, inače supruga Miljkana Karličića, koji je 90-ih godina bio pomoćnik za informisanje tadašnjeg ministra informisanja Aleksandra Vučića. Karličić se 1998. godine "proslavio" time što je 13. oktobra upao sa policijom u redakciju lista "Danas", da uruči rešenje o zabrani izdavanja ovih dnevnih novina, nakon samo 16 meseci njihovog postojanja.

U redovima koje je Tepić tada ispisala o dr Karličić Stašević, zapitala se i da li je oprema, koju je direktorka zabranjivala zaposlenima tokom pandemije, možda prebačena u privatni geronto dom "Dolče Vita - Kej", koji je u vlasništvu doktorke i njene sestre Milene Stašević.

Naime, zbog prekomernih kažnjavanja "svih vrsta", stalnog premeštanja sa jednog radnog mesta na drugo, seljakanja iz odeljenja u odeljenje, promena pacijenata, ali i nemogućnosti komunikacije sa direktorkom, zaposleni u klinici "Dr Laza Lazarević", sada najavljuju protest upozorenja, a potom i štrajk.

- Glavni razlog za štrajk u koji ćemo stupiti 29. septembra, jeste loše rukovođenje klinikom od strane direktorke Ivane Stašević Karličić. Njen odnos prema zaposlenima je katastrofalan. Sa njom je nemoguće razgovarati. Lekari, terapeuti i sestre, ne mogu ni da se požale, da kažu šta im smeta i zašto ne mogu da rade u uslovima koje je postavila i od kojih ne odstupa, očigledno ni po koju cenu, kad sa njom nema komunikacije - kaže za Nova.rs Dragan Sinđelić, predsednik Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije - Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Međutim, iz Uprave ove klinike tvrde da su neistiniti navodi predstavnika, kako kažu - nereprezentativnog sindikata Ujedinjeni Sindikat zdravstva Srbije, Klinike Laza Lazarević.

- Klinika u svakom aspektu posluje u skladu sa zakonom i usvojenim procedurama standarda kvaliteta. Poslovanje Klinike je transparentno i podložno proverama, koje se inače redovno i kontinuirano sprovode od strane nadležnih institucija, u skladu sa zakonom, u najboljem interesu pacijenata i zaposlenih, što je jedina prava mera provere kvaliteta rada. Takođe, neistinita je informacija o štajkačkim aktivnostima tri sindikata u Klinici, jer dva od tri sindikata nemaju zakonsko pravo sindikalnog delovanja, a treći je nereprezentativan - kažu u Upravi klinike "Dr Laza Lazarević".

Inače, dr Ivana Stašević Karličić, za koju kažu da je jedna od perjanica ministra zdravlja Zlatibora Lončara, rođena je 1973. u Novom Pazaru. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirala je 1998. godine, a nakon završenog kliničkog staža, 1999. godine, upisala je specijalizaciju iz psihijatrije i položila specijalistički ispit 2002. godine.

Oktobra 2012. upisala je doktorske akademske studije na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, odsek Neuronauke i studije uže specijalizacije sudske psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Doktorirala je 2016. na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu sa tezom "Analiza nepovoljnih ishoda lečenja pacijenata sa dijagnozom delirijuma u jedinici intenzivne psihijatrijske nege".

Od 2002. zaposlena je u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu, a od 2017. je v.d. direktora ove Klinike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati