Društvo i ekonomija

[ Izvor: Demostat ]

20. 09. 2022. 17:28 3

Odluka Vlade koja će izazvati inflatorni udar

Vlada Srbije uskoro će javnosti saopštiti odluku o novom poskupljenju električne energije za privredu sa 95 na 120 evra po megavat satu, saznaje Demostat u dobro obaveštenim izvorima.

Nova cena će biti obelodanjena znatno pre kalendarskog kraja tekuće godine. Prema mišljenju stručne javnosti, to će predstavljati novi udar na privredu, naročito onaj njen deo koji u potpunosti u proizvodnom smislu zavisi od struje, a ceh će, kao po običaju, platiti potrošači koji će se suočiti sa većim cenama proizvoda i usluga.

Poskupljenje će dovesti do novog inflatornog udara koji će dodatno sniziti i onako nizak životni standard građana u kriznim uslovima, nastalim usled epidemije koronavirusa i ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Podsećanja radi, 30. avgusta Vlada Srbije je saopštila da će cena električne energije za privredu, koju snabdeva Elektroprivreda Srbije (EPS), sa 75 evra za megavat sat skočiti na 95 evra za megavat sat.

Iako se u Srbiji cene struje za privredu, za razliku od onih za građane koje su regulisane, formiraju na slobodnom tržištu Vlada se odlučila da u kriznim uslovima interveniše u novembru prošle godine kada je EPS-u, koji je u vlasništvu države, naloženo da ne menja ugovore svim privrednim klijentima kojima ugovori ističu u tom mesecu.

Ta ista odluka je produžena i na decembar, nakon čega je propisano da cena struje za privredu bude 75 evra po megavat satu. Ta cena je bila aktuelna do 1. septembra od kada je na snazi važeća u iznosu od 95 evra za megavat sat.

Kako Demostat saznaje u izvorima bliskim Vladi Srbije, cilj nadležnih je da se cena struje za privredu diže u etapama u ukupnom iznosu od 70 odsto.

Firme nemaju drugu mogućnost, sem da povećaju cenu svojih proizvoda
Energetski analitičar Velimir Gavrilović nema dilemu da će na poskupljenje struje privreda reagovati na bilo koji drugi način do poskupljenja svojih proizvoda.

- Postoji dosta industrijskih preduzeća koja koriste struju u svom proizvodnom procesu. Od pekara pa sve do livnica i železara. Kada se poveća cena struje koju koriste te firme nemaju drugu mogućnost, sem da povećaju cenu svojih proizvoda. Dakle, građani će zbog poskupljenja struje za privredu, proizvode koji su im nužni plaćati skuplje, a inflacija će rasti - ocenio je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, neće svi u privredi moći da izdrže povećanje cene struje, pa će neke firme propasti i otići u bankrot ili stečaj dok će druge morati da šalju zaposlene na prinudni odmor.

Stručnjak za energetiku Vojislav Vuletić smatra da u konkretnoj situaciji u kojoj dolazi do poskupljenja struje nema uslova da privreda smanji svoje rashode te i on ističe da je poskupljenje proizvoda neminovno.

- Nalazimo se u situaciji u kojoj Srbija ne proizvodi dovoljno struje za sopstvene potrebe. Shodno tome prinuđeni smo da uvozimo struju iz inostranstva, a to košta. Zbog toga je logično što cena struje raste, a privreda će morati da odgovori na to povećanjem cena svojih proizvoda. Na taj način će se teret poskupljenja struje preliti na kupce, a inflacija će rasti - rekao je Vuletić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati