Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

06. 09. 2022. 06:00 8

Hoće li pored mleka biti i nestašice ulja?

Žetva suncokreta je u punom jeku. Ratari u Srbiji uglavnom nisu zadovoljni ovogodišnjim rodom, a ni otkupnom cenom iako je ona neuporedivo veća u poređenju sa cenom od pre samo dve godine.

S druge strane, potražnja za ovom uljaricom u svetu je velika, a rat u Ukrajini, zemlji koja je najveći proizvođač suncokretovog ulja, dodatno podiže vrednost ovom zrnu. Agroekonomski analitičar Žarko Galetin kaže da će Srbija imati dovoljno ulja i za domaće potrebe, ali i za uvoz, prenosi RTS.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin kaže da se u svetu beleži značajni pad u proizvodnji suncokreta, da će podbačaja biti i u Srbiji, ali da ćemo ulja imati dovoljno i da će preteći nešto i za izvoz.

- Srbija će takođe imati podbačaj kod suncokreta, iako je prepoznat kao ratarska kultura koja dobro podnosi visoke temperature i nedostatak vlage. I suncokret će imati manje umanjenje prinosa od soje i kukuruza, čiji će podbačaji biti veoma veliki. Ali, u svakom slučaju, imaćemo umanjen prinos - rekao je Galetin u Jutarnjem programu RTS-a.
Povoljna okolnost je to, kako ističe, što smo ove godine imali rekordno velike površine pod suncokretom.

- Imaćemo dovoljno za domaće potrebe, imaćemo nešto i za izvoz. Koliko će to biti treba ipak da sačekamo kraj žetve, možda nekih stotinak hiljada tona za izvoz. Isto se to odnosi i na ulje. Naše godišnje potrebe za uljem su 80–100.000 tona, a naša proizvodnja je otprilike preko 200. U svakom slučaju ćemo imati dovoljno za sebe, ne kao što smo očekivali i kao kada su prinosi bili preko tri tone po hektaru - rekao je Galetin.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni cenom od 73 dinara po kilogramu koliko je država odredila. Galetin napominje da je zabluda da pad proizvodnje suncokreta nužno dovodi do povećanja cene suncokreta na tržištu.

- Sve uljarice i konačno ulja na svetskom tržištu se ponašaju po principu spojenih sudova – suncokretovo ulje participira sa tek devet posto u ukupnoj proizvodnji, najveća je proizvodnja palminog, sojinog ulja, ulja uljane repice… Što indicira da cena suncokretovog ulja ne diktira tržišno raspoloženje u sektoru uljarstva već su to sve ove druge kulture - napominje Galetin.

Govoreći o zahtevima ratara tokom protesta i podsticajima od 7,8 dinara po kilogramu suncokreta koje je država obezbedila, Galetin napominje da je država uradila ono što je mogla, ali da to nisu dugoročna rešenja.
- Sve ono što se donosi pod pritiskom protesta ne donosi se dugoročno već su to ad hok rešenja, kojim na kraju niko nije zadovoljan - ističe Galetin.

Napominje da se značajan pad proizvodnje suncokreta osetio u celom svetu, što zbog suše, što zbog rata u Ukrajini.

Proizvodnja opala zbog suše i rata

- Ukupna svetska proizvodnja je oko 50 miliona tona, što je za nekih 12 odsto manja proizvodnja - kaže Galetin.

Ukrajina, koja je bila najveći proizvođač suncokreta u svetu, zbog rata beleži značajne podbačaje u proizvodnji, a Rusija je sada na prvom mestu – sa, kako kaže Galetin, solidnim ovogodišnjim prinosima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati