Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

05. 09. 2022. 06:00 12

Zbog mogućih restrikcija, raste potražnja peći na drva, a raste i cena

Ove godine pripreme za zimu su intenzivnije nego ranije, a razlog je poznat i to na svetskom nivou – poskupljenje energenata, ali i moguća nestašica električne energije.

Ljudima u Srbiji koji žive u manjim mestima ili selima je lakše, jer većina njihovih domaćinstava ima peći-šporete koji koriste drva, ugalj ili pelet. Onima koji žive u velikim gradovima predstojeća zima može biti problem ukoliko dođe do restrikcija električne energije, odnosno nestašice gasa, a takav scenario je sve izvesniji.

Zbog svega navedenog i prodaja peći koje koriste drva, pelet ili ugalj je u porastu. Kako kažu u firmama koje se bave prodajom ovih vrsta grejnih tela, potražnja još uvek nije prevelika ali raste, pa svakako očekuju povećanje prodaje u narednom periodu.
Iz firme Okov u Beogradu kažu da je prodaja šporeta i peći na drva malo porasla, ali da još uvek nije planula.

- U odnosu na prošlu godinu postoje indikatori da je prodaja u blagom porastu. Naime, prodali smo prošlogodišnje zalihe, što se prethodnih godina nije dešavalo. Doduše, još uvek je leto, te postoji mogućnost da će se prodaja pojačati na jesen.

Takođe su rekli da je zabeležen priličan rast cena šporeta od čelika, jer je je ovaj materijal poskupeo.

- Zbog toga su nam određene marke šporeta na drva poskupele za više od 20.000 dinara. Na primer, za Plamen koji je koštao 70.000 sada treba izdvojiti 94.000 dinara. Moguće je da zbog toga ljudi još uvek osmatraju situaciju - kažu iz Okova.

U nekim drugim delovima Srbije potražnja je veća. S obzirom na sve što se dešava, peći na drva su traženije, kažu za Biznis.rs iz firme Spektar iz Ivanjice.
- Na prodaju utiču najave da će biti problema sa energentima, te se tako peći na drva dobro prodaju, potražnja je veća - istakli su iz ove firme i dodali da su zalihe od prošle godine već odavno prodate.

I oni su potvrdili da su cene peći na drva porasle od pet do deset odsto, a taj rast je možda niži od onog u Beogradu jer se njihova firma nalazi u Ivanjici i još nekim mestima u zapadnoj Srbiji. U Spektru smatraju da cene peći neće previše uticati na prodaju.

- Generalno, kada potrošač donese odluku on će kupiti peć bez obzira na cenu. Veće cene ne mogu mnogo da utiču na prodaju - tvrde iz ove firme.

Donekle, cene zaista ne mogu puno da utiču jer ima raznih vrsta peći, te se one kreću od 30.000 do 110.000 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati