Društvo i ekonomija

Direktno.rs

29. 08. 2022. 12:42 3

"Zahtevamo da minimalac bude 50.000 dinara"

"Pored velikih tema kao što su Zadruga 6, ko peva na roštiljijadi i drugih od suštinske važnosti za život ove nacije, utvrđivanje nove minimalne zarade prolazi gotovo nezapaženo kao da od novog iznosa, praktično, ne zavisi život najmanje četiri miliona građana ove Zemlje. Pregovori su, i ovoga puta, svedeni na puku formu i 1. septembra utvrdiće se minimalna zarada u iznosu od 40.000 dinara neto, kao što je predsednik najavio", navodi se u saopštenju Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, koje prenosimo u celosti.

"Šta u stvarnom životu radnicima donosi nova minimalna zarada kada su cene povrća povećane 30 odsto, mesa 17, mleka 18, i samo čekaju odmrzavanje pa da nastave sa divljanjem, kada za grejanje stana od 60 m2 za sledeću zimu treba namanje 100.000 ako se greje isključivo na jeftinu struju, 140.000 za lož ulje, o ceni peleta i uglja da ne govorimo pošto ih i nema u prodaji.

Projektovana porošačka korpa približava se iznosu od 100.000 dinara i praktično nema proizvoda ili usluge koji drastično ne poskupljuju.

I, potpuno je jasno da se teret krize ponovo svaljuje na radnike i to one najsiromašnije. Sva pozivanja na statistiku i procente padaju u vodu pred elementarnom činjenicom da sa 40.000 dinara porodica može da preživi, uz rigoroznu štednju, najviše pola meseca.

U uslovima našeg potpuno nefunkcionalnog socijalnog sistema gotovo polovina građana Srbije živeće u siromaštvu. Pritom se prebogata država ne odriče ni dinara prihoda, banke i osiguranja nesmetno nastavljaju ordinarnu pljačku građana, razni lobiji svih vrsta ostvaruju enormne profite, izvršitelji rade prekovremeno, a radnici neka budu zahvalni i presrećni sa novom minimalnom zaradom od 40.000 mesečno.

ASNS zahteva da minimalna zarada iznosi najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje odmah, već za isplatu septembarskih plata. Minimalna zarada od 50.000 dinara omogućila bi medijalnu zaradu od oko 80.000 dinara kojom bi, pre svega tokom najavljene kritične zime, bio obezbeđen barem minimum socijalne sigurnosti za više od 50% zaposlenih i njihovih porodica.

ASNS još jednom upozorava i Vladu i "reprezentativne sindikate" i poziva da se, u ovo teško i nepredvidivo vreme, uozbilje i kroz minimalnu zaradu obezbede barem minimalnu,elementarnu socijalnu sigurnost za većinski deo radnika i građana Srbije", zaključuje se u saopšenju ASNS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati