Društvo i ekonomija

24. 08. 2022. 11:42 14

Nikezić: Hitno uvesti vanredno stanje u sektoru energetike

"EPS je decenijama bio najveći proizvođač struje i investitor na Balkanu, a danas je najveći uvoznik i gubitaš, sa uvozom struje od 610 miliona evra i gubitkom od 420 miliona evra, za samo šest meseci ove godine. To potvrđuju objavljeni podaci o poslovanju u prvih 6 meseci ove godine, koji pokazuju i da su ukupne obaveze porasle na preko tri milijarde evra i da EPS neće moći da finansira iz redovnog poslovanja", istakao je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Jesen je iza ugla, a EPS je danas u neuporedivo lošijem stanju nego posle bombardovanja i poplava. Najgore je što prethodnih devet meseci ništa nije urađeno na povećanju kapaciteta za proizvodnju domaćeg uglja i struje, pa je jasno da će EPS narednu zimu dočekati u još lošijem stanju nego prethodnu i da će još najmanje dve godine praviti gubitak od milijardu evra godišnje.

Dodatni problem je što su ugalj, pelet i drva za ogrev duplo skuplji, pa sve veći broj ljudi planira da se greje na struju, što će dodatno opteretiti energetski sistem, koji se već nalazi pred pucanjem.

Zato insistiramo na hitnom uvođenju vanrednog stanja u sektoru energetike i imenovanju profesionalnog kriznog rukovodstva u EPS-u, jer ćemo u suprotnom ove zime ostati i bez EPS-a i bez struje", rekao je Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati