Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 08. 2022. 14:15 1

"Inflacija neodgovornosti i neznanja"

"Osnovni cilj Narodne banke Srbije, utvrđen Zakonom o NBS i drugim pratećim aktima, jeste postizanje i očuvanje cenovne stabilnosti i sprovođenje politike takozvane ciljane inflacije na osnovu Memoranduma o ciljanju (targetiranju) inflacije kao monetarnoj strategiji NBS", naveo je Borislav Borović, predsednik Odbora za privredu i finansije Narodne stranke, a čije saopštenje prenosimo u celosti.

"Dakle, ne bi trebalo da postoji pozvanija institucija u zemlji od NBS koja bi mogla da odgovori na pitanje koji su razlozi rasta cena u Srbiji i koja bi sa Ministarstvom finansija predložila mere za ublažavanje negativnih efekata rasta cena.

Izgleda, međutim, da nevolja Srbije nije samo inflacija kao ekonomski fenomen opšteg rasta cena, već i inflacija neodgovornih izjava povezanih sa "inflacijom neznanja".

Sa pravom je izjava guvernerke NBS da je "krompir poskupeo 152 odsto jer su ljudi posle pandemije počeli da organizuju svadbe i slavlja i da je zbog povećane potrošnje (i suše) došlo do rasta cena krompira" izazvala buru nezadovoljstva u javnosti.

Osim što je jedino pogodila sušu kao razlog, ostali deo izjave govori o elementarnom nepoznavaju razloga inflacije u Srbiji.

Ono što zna svaki poljoprivredni proizvođač u Srbiji, izgleda ne zna guvernerka ili je to možda uopšte ne interesuje. Rast cena krompira nije uzrokovan većom potražnjom nego velikim rastom ulaznih faktora koji utiču na krajnju cenu krompira.

Cena gotovo svih inputa kod proizvodnje krompira su prosečno veće između 30 i 50 odsto.

Samo je đubrivo poskupelo 300 odsto, a tu je i rast cena energenata povezanih sa proizvodnjom i transportom.

Dakle, u pitanju je inflacija troškova a ne inflacija tražnje, kako nas ubeđuje guvernerka. Kako kod krompira i drugih poljoprivrednih proizvoda, tako i ostalih proizvoda i usluga.

Kada utvrdiš pogrešnu dijagnozu problema, kao što radi NBS i terapija će sigurno pogrešna.

Umesto da se reaguje na prave uzroke inflacije, pre svega smanjivanjem PDV-a i ukidanjem ili smanjivanjem akciza, izgleda da se čeka smirivanje inflacije u svetu, odnosno da prođe sama od sebe.

Čak i da se neutrališe efekat takozvane uvozne inflacije, ona će u Srbiji sa ovakvom reakcijom države ostati na visokom nivou sa ozbiljnim posledicama na standard građana i privredu zemlje", zaključio je Borislav Borović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati