Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

17. 08. 2022. 10:22 4

"Poljoprivrednici intimno nisu zadovoljni dogovorom"

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin izjavio je u Novom danu TV N1 kako misli da poljoprivrednici intimno nisu zadovoljni dogovorom sa Vladom da cena suncokreta iznosi 73 dinara po kilogramu. Galetin, naime, smatra da je propuštena prilika da se izdejstvuju sistemska rešenja koja će srpskim poljoprivrednicima pomoći na duži rok.

Galetin je ocenio da je tema suncokreta "pomalo promašena tema", iako, kako je rekao, razume frustraciju poljoprivrednika budući da je cena te uljarice opala gotovo duplo u odnosu na terminsku cenu.

Kada se preračunaju olakšice koje su poljopriverednici dobili za gorivo, to je tek 1.000 dinara po hektaru, ukazao je on za N1.

- Mislim da su suštinske stvari skrajnute - ocenio je Galetin i podsetio da više niko ni ne pominje inicijalni zahtev za podizanje subvencija po hektaru.
Prema finalnom dogovoru sa poljoprivrednicima, koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara. Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati