Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 08. 2022. 13:12 7

Rasvetliti sve oko nasilja sa inauguracije, protesta i blokade iz Šapca

"Socijaldemokratsko utemeljenje, zalaganje za pravnu državu i poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda su među najvažnijim političkim ciljevima Demokratske stranke. Poštujući izvorne principe oko kojih smo se okupili, Demokratska stranka ima obavezu prema svim građanima Srbije, a naročitio prema žrtvama policijske represije, nasilja i brutalnosti da u Skupštini Srbije zahteva rasvetljavanje svih činjenica u vezi sa događajima od 31. maja 2017. godine sa dramatičnim dešavanjima od 7. do 11. jula 2020. godine, kao i u vezi sa zbivanjima na mostu u Šapcu 27. novembra 2012. godine", naglasio je Srđan Milivojević, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke i narodni poslanik.

- Imajući u vidu da do danas institucije naše države nisu dale odgovore u vezi sa ovim dešavanjima, Demokratska stranka zahteva da se formiraju Anketni odbori koji bi rasvetlili sve činjenice i okolnosti u vezi sa pomenutim događajima - istakao je Milivojević.

Na početku, naveo je da je potrebno rasvetliti kršenje ljudskih prava tokom inauguracije Aleksandra Vučića 2017. godine.

- Kao što je poznato, prilkom prvog polaganja zakletve Aleksandra Vučića, predsednika Srpske napredne stranke, 31. maja 2017. godine, zabeležene su zastrašujuće scene torture i nasilja nad novinarima i okupljenim građanima od strane i do danas neidentifikovanih lica. Na brojnim snimcima vide se civili izrazito krupne građe koji fizički nasrću na novinare, stežu ih oko vrata zahvatom koji se u borilačkim veštinama zove "kragna" i po dvojica ih nose, odvode i guraju sa lica mesta, dok se žrtve guše ne opirući se napadu nepoznatih nasilnika, a na samo par metara odatle je uniformisana policija koja ne reaguje i kao da ne vidi šta se dešava - rekao je Milivojević i dodao:

- Za svaku policiju, bar prosečno efikasnu, pa makar i onu kojom rukovode Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, bilo je više nego dovoljno elemenata za rasvetljavanje očiglednog nasilja nad novinarima i građanima. Nažalost, to se do danas nije dogodilo. Mi još uvek ne znamo ko su ljudi koji su sprovodili brutalno nasilje. Jedino što za sada imamo je izjava Veljka Belivuka, istaknutog člana Srpske napredne stranke, da je učestvovao u ovim nemilim događajima.

Istakao je i da je potrebno ispitati nasilje na građanskim protestima u julu 2020. godine.

- Zato je važno da se formira Anketni odbor koji će istražiti sve okolnosti u vezi sa ovim događajem. Naročito iz razloga jer je izostanak reakcije nadležnih institucija doveo do stravičnog nasilja tokom opravdanih građanskih protesta od 7. do 11. jula 2020. godine. Kao što znate, tokom tih dramatičnih događaja povređeno je, privedeno i policijskoj brutalnosti i nečovečnom postupanju izloženo više stotina građana, a policijskoj brutalnosti ponovo su bili izloženi i predstavnici medija sa vidno istaknutim novinarskim legitimacijama - naveo je Milivojević i naglasio:

- Zato zahtevamo odgovore na sledeća pitanja u vezi sa dešavanjima od 7. do 11. jula 2020. godine:

1.Šta su do sada utvrdili nadležni državni organi u vezi sa kršenjem ljudskih prava i građanskih sloboda kao i ispoljenom policijskom brutalnošću tokom građanskih protesta od 7. do 11. jula 2020. godine?

2. Šta je navedeno u izveštaju Službe unutrašnje kontrole, Ministrstva unutrašnjih poslova o događajima od 7. do 11. jula 2020. godine tokom građanskih protesta?

3. Koliko je procesuirano pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i za koja krivična dela?

4. Koliko je pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova disciplinski kažnjeno, koliko ih je trajno udaljeno iz službe, kao i koliko pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova je pravosnažno osuđeno do sada?

5. Kakva je uloga Veljka Belivuka, prema sopstvenim rečima kao i izjavi datoj pred Specijalnim tužiocem za organizovani kriminal, istaknutog člana Srpske napredne stranke u navedenim događajima?

6. Kakva je i kolika uloga drugih kriminalnih klanova u ovim događajima?

7. Da li su u obračunu sa građanima, sa lažnim policijskim legitimacijama, učestvovala lica sa kriminalnim dosijeom, pripadnici mafijaških klanova i navijačko-huliganskih grupa koji su prema građanima primenjivali policijska ovlašćenja?

8. Kakvim informacijama o događajima od 7. do 11. jula raspolažu Bezbednosno informativna agencija, Vojnoobaveštajna agencija i Vojno bezbednosna agencija?

Milivojević je potom podsetio i na nasilje tokom blokada u Šapcu krajem prošle godine...

- Ovako nekažnjeno postupanje pripadnika MUP-a dovelo je do izuzeto dramatičnih događaja 27. novembra 2021. godine, kada je grupa nasilnika i huligana, naoružanih motkama, čekićima i macoloma, nasrnula na učesnike mirnih demonstracija na Šabačkom mostu - rekao je predsednik Izvršnog odbora DS i zaključio:

- I posle skoro godinu dana od ovog događaja mi još ne znamo ko je policiji naredio da se povuče pred huliganima koji su nasrnuli na građane, ko je famozni SNS koordinator koji je doveo huligane u Šabac i da li je Unutrašnja kontrola MUP-a sprovela istragu o ovom događaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati