Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

13. 08. 2022. 13:21 7

Protestna kolona traktora blokirala centar Kragujevca

Poljoprivrednici sa traktorima i mehanizacijom koji su se jutros okupili u Desimirovcu blokirali su ulicu u centru Kragujevca.

Trenutno ih je dvadeset a tokom dana priključiċe im se kolege iz Rače i Batočine, koji su i noċas dežurali pored traktora u Karađorđevoj ulici.

Kragujevčani, prolaznici ih pozdravljaju sa: „Svaka čast“, a poljoprivrednici očekuju da im se priključe u protestu.

Policija reguliše protest i skreće saobraćaj u susedne ulice.

– Okupili smo se zbog zahteva koje smo izneli kao inicijativa za oporavak poljoprivrede. Naši razlozi uz osnovne zahteve su još brojniji, jer je u našoj poljoprivredi sve problem. Ne samo cena suncokreta, veċ mleka, šljiva, svinjskog mesa…, kaže Aleksandar Babiċ, jedan od organizatora protesta.

Po njegovim rečima traktore i mehanizaciju neċe pomerati do ispunjenja zahteva a očekuju da ċe im se priključiti i ostali poljoprivrednici iz okoline Kragujevca.

– Problem je paritet u cenama. Sve što zaradimo odmah se potroši u skoku cena repromaterijala. Država nas gura u kreditnu liniju, da svu zaradu dajemo na kamatu. To su dužnički krediti. Pitamo se da li jedan seljak sa četvoročlanom porodicom može da ima prosek plate od 40.000 mesečno, pita se Slobodan Milosavljeviċ, sedamdesetogošnjak iz Desimirovca i najstariji učesnik protesta.

– Došao sam da podržim naše zahteve i nadam se da ċemo u tome istrajati, tvrdi tridesetjednogodišnji Vidoje Đuriċ iz Desimirovca.

Poljoprivrednici iz Šumadije u kontaktu su sa onima koji protestuju u Vojvodini i ostalim delovima Srbije, a njihov protest se odvija pod sloganom – Neċemo umirati u tišini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati