Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: RTCG ]

04. 08. 2022. 22:22 4

Joanikije: Temeljni ugovor se ne može poništavati

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je da bi evetualno osporavanje Temeljnog ugovora predstavljalo "nasilje nad crkvom" i istakao da je on potpisan i da se "ne može ni poništavati, ni menjati, osim uz saglasnosti obe strane".

- Ne znam za mogućnost jednostranog raskida ugovora. Mi smo otvoreni za sve, ali mislim da je na to pitanje stavljena tačka i da se neće ništa suštinski promeniti. Imamo Zakon o slobodi veroispovesti, koji nije idealan, ali je prihvatljiv, kao i Temeljni ugovor, koji nije idealan, ali je prihvatljiv, i mislim da je time položaj SPC u Crnoj Gori rešen, a ako neko to hoće da ospori, mi ćemo se boriti za svoja prava kao i do sada - rekao je mitropolit Joanikije gostujući na Radio televiziji Crne Gore (RTCG).

Mitropolit je istakao da je u celu priču bilo mnogo uplitanja politike i dodao da mu je drago što "crkva neće više moći da bude predmet političkog potkusurivanja".

- Mi se nikada nismo bavili stranačkom politikom, sada smo rešili neke ključne stvari i možemo da se posvetimo ključnom poslu. Kada smo bili diskriminisani i obespravljeni u sopstvenoj državi, morali smo da izađemo na ulice, što je moralo da ima političke posledice i one su vidljive. Pozvali smo narod da životima brani svoje svetinje i dostojanstvo i uspeli smo da odbranimo crkvu, ali daljeg uplitanja u politiku nije bilo - rekao je Joanikije.

Na konstatacije koje se mogu čuti u javosti da se potpisivajem Temeljnog ugovora sva crkvena imovina u Crnoj Gori prepisuje Beogradu, mitropolit je rekao da je reč "o notornim lažima i manipulacijama".

Naglasio je da je sva imovina upisana na eparhije SPC koje deluju u Crnoj Gori, da je upisana u katastar Crne Gore i da se na nju odnose crnogorski zakoni.

Joanikije je istakao da potpisivanjem Temeljnog ugovora SPC nije dobila ništa više nego Katolička crkva ili Islamska zajednica svojim ugovorima.

- Možda smo u nekom pogledu dobili i manje nego Katolička crkva. Oko javno-pravnog statusa, tu je mnogo više naglašen javno-pravni subjektivitet Katoličke crkve u Crnoj Gori nego SPC.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati