Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

03. 08. 2022. 10:52 3

Šta sve banke naplaćuju: Od SMS-a do čekova

Prvi dan avgusta je klijentima jedne od većih banaka u Srbiji doneo nove, više naknade i provizije za korišćenje tekućih računa, platnih kartica i drugih bankarskih usluga. Od 1. septembra stupa na snagu novi tarifnik druge banke, jedne od tri najveće na tržištu i to samo tri meseca nakon usvojenog novog cenovnika naknada i provizija. Naravno i on donosi poskupljenja usluga.

Tokom leta je još nekoliko velikih banaka takođe usvojilo neke cenovnike i tako redom u poslednje dve, tri godine banke su mahom podizale provizije ili čak uvodile provizije na usluge koje nikada nisu naplaćivale.

Na primer, provera stanja na računu na bankomatu je do skoro bila besplatna usluga, a sada košta 15-30 dinara. Neke banke počele su da naplaćuju uručivanje platne kartice u ekspozituri, već odavno se naplaćuju SMS poruke sa obaveštenjima o uplatama i isplatama, a prethodnih meseci posebno je razbesnelo klijente skoro, mada ne svih, banaka uvođenje naplate plaćanja putem elektronskog i mobilnog bankarstva pa sada jedna transakcija košta tridesetak dinara.

Naravno, naknade koje su se uvek naplaćivale poput održavanja tekućeg računa su mahom u celom bankarskom sektoru uvećane, ali i zakomplikovane kako bi se to prikrilo.

Na primer, usluga koja je bila obuhvaćena jednim paketom prebačena je u drugi, skuplji paket. Pa ako hoćete da, na primer i dalje dobijate SMS poruke prilikom plaćanja, morate da pređete u 100-200 dinara skuplji paket za održavanje tekućeg računa.

Otvaranje tekućeg računa svuda je besplatno, ali zato održavanje košta, a cene su od 200 do 1.000 dinara sve u zavisnosti od toga koje sve usluge su obuhvaćene,što ih čini i teško uporedivim.

Jedna od tri najveće banke na tržištu od septembra će poskupeti pakete održavanja računa koji su ranije zaključeni, a sada ih nema u ponudi sa 150-350 dinara na 499 dinara.

Plaća se i izdavanje čekova od 20 do 40 dinara po čeku.

Troškovi u vezi platnih kartica su još brojniji, od godišnje članarine koje zavise od vrste kartice, od 150 dinara pa naviše, promene PIN koda na bankomatu što košta od 150 dinara, oglašavanje kartice nevažećom, blokada kartice koja košta više od 1.000 dinara, dostava kartice na kućnu adresu, podizanje novca na bankomatima drugih banaka pa čak i svoje banke ako se to radi kreditnom karticom,

Ipak banke su prema direktivi NBS obavezne da imaju u ponudi osnovni račun sa svim neophodnim uslugama za obavljanje finansijskih transakcija, pre svega prijem plate i plaćanje, i ti računi koštaju od 200 do 300 dinara od banke do banke.

Sa dugogodišnjim niskim kamatnim stopama i na međunarodnom i na domaćem tržištu i kamatne marže banaka iz kojih crpu profit je bio na niskom nivou. U stalnoj jurnjavi za profitom one su se poslednjih nekoliko godina okrenule naknadama i provizijama kao izvoru zarade.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati