Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 08. 2022. 11:43 4

Male škole i seoske sredine osuđene su na propast

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je javnost da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatvara male škole.

Izmene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, član 31, stav 7 propisuju da obrazovno–vaspitni rad od petog do osmog razreda može biti organizovan i u kombinovanom odeljenju. Sindikati o ovoj izmeni nisu bili čak ni obavešteni (a kamoli konsultovani) i tek po dolasku Zakona u skupštinsku proceduru (decembra 2021), imali smo šta i da vidimo.

U Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2022/23. godinu, propisuje se da se obrazovno–vaspitni rad od prvog do četvrtog, kao i od petog do osmog razreda, može organizovati i u kombinovanom odeljenju. Kombinovano odeljenje sastavljeno je od učenika dva razreda i može da ima do 15 učenika, a odeljenje od tri ili četiri razreda, do 10 učenika.

Uprkos jasnom protivljenju struke, dopisima u kojima smo tražili da nam objasne kako misle da izvedu ovakvo spajanje, protivno svim metodičkim i logičkim pravilima, proces je nastavljen. Ministarstvo prosvete ćuti i čeka prvi septembar da kaže kako više nema vremena da se bilo šta ispravi.

Ovakvim Uputstvom male škole i seoske sredine osuđene su na propast.

Tražimo hitan prijem i intervenciju predsednika i Vlade Republike Srbije, jer kada se jednom zatvori, škola se više ne otvara. Deca i roditelji će otići drugde, nastavnici ostati bez posla, a naša sela, izvesno, više neće postojati.

Predsednik Unije SPRS Jasna Janković

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati