Društvo i ekonomija

S. M.

29. 07. 2022. 12:20 3

Peticija protiv kombinovane nastave: Nikog nije briga za decu

Odluka Ministarstva prosvete da se u manjim sredinama uvede kombinovana nastava za više razrede osnovne škole izazvala je buru, a iako je član Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju izmenjen još prošle godine, i to bez javne rasprave, retki su bili oni koji su upozoravali na štetnost ove odluke.

I dok zvanično ne postoje nikakva precizna obaveštenja o tome da li je ova odluka obavezujuća i kako će izgledati nastava po tom modelu, pojavila se peticija protiv te odluke, a stavovi sindikata prosvetara su donekle slični: odluka šteti deci, povećava tehnološke viškove i pravi se nešto što ne postoji u savremenoj metodologiji.

- Budimo realni, koljemo vola za pljeskavicu i pravimo korake navodne štednje da bi se dodvorili ne znam kome. Ova odluka i promenjen član Zakona šteti pre svega deci, stvara tehnološke viškove i savremena metodologija zaista ne poznaje ovaj model. Nigde u svetu se tako ne radi - kaže predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Ona upozorava da će ukoliko se to desi doći do velikih socijalnih problema, jer će se pojaviti tehnološki viškovi u malim sredinama, koji nemaju drugu mogućnost za zaposlenje. Znanje koje se prenosi deci biće daleko lošije, zbog vremena koje se odvaja za usvajanje i oni neće uspeti da ga savladaju. Tako će sada zapravo njihov čas da traje 22.5 minuta, umesto kao do sada 45 minuta.

- Evo, da navedemo prost primer. U jednoj školi nastavnik srpskog na istom času treba da predaje petom razredu na primer nominativ i sedmom da radi analizu pesme Đure Jakšića. Ni 45 minuta nije dovoljno za obe jedinice, a kamo li 22,5 minuta koliko ima, ako se nastava obavlja u kombinovanom odeljenju. Šta će ta deca naučiti - pita se ona i dodaje da iako u Ministarstvu tvrde da se neće stvoriti tehnološki viškovi, realno hoće, jer će sada samo jedan nastavnik predavati u oba razreda.

Janković dodaje da od novembra prošle godine pokušavaju da u Ministarstvu dobiju odgovor zašto ovo rade, ali da do sada nema zvaničnih odgovora.

- Direktori treba da jave do 8.avgusta kako će raditi, da li po kombinovanom modelu ili kao do sada, a odluku donosi Ministarstvo prosvete. Na žalost, mi ne znamo ni po kojim kriterijumima će se donositi te odluke. U zemlji Srbiji nikog očito nije briga ni za decu ni za obrazovanje - zaključuje Janković.

U Granskom sindikatu prosvetnih radnika „Nezavisnost“ kažu da odluka nije obavezujuća i da trenutno prate situaciju.

- Neki direktori su ovo obaveštenje shvatili kao obavezujuće što je pogrešno. Pratimo situaciju, zabrinuti smo. Uputili smo dopis Ministarstvu prosvete, a oni su nam dali neko nejasno upustvo. Očekujemo da će se stvarno stanje znati posle 15. avgusta - kaže predsednik ovog sindikata Srđan Slović.

U dopisu koji je Ministarstvo prosvete prosledilo ovom sindikatu, objašnjenje za uvođenje ovakve nastave se između ostalog navodi da je “rad u kombinovanom odelјenju kombinovanje različitih oblika rada, kao na primer frontalni rad sa jednim razredom i individualni, rad u paru sa drugim razredom. Zbog malog broja učenika teško je raditi u grupi. Kako primenom novih programa nastave i učenja u osnovnoj školi koji su orijentisani na ostvarivanje ishoda, organizujemo nastavu učenicima prema individualnim sposobnostima drugi oblici rada postaju dominantniji naročito kod učenika koji su naučili da uče”. Dalje piše da je dobra strana rada u kombinovanom odelјenju i ta što se kod učenika razvija timski rad i vršnjačko učenje, te da je čas u kombinovanom odelјenju dinamičniji, vreme brže prolazi, pa samim tim ne sme postojati prazan hod.

Niko iz nadležnog ministarstva ne pominje da bi ako se uvede ovaj oblik rada oko 350 škola u Srbiji moglo da se zatvori, a kako je svake godine sve manji broj dece, već su mnoge zatvorene. Tako je za poslednjih osam godina, prema dostupnim podacima, ugašeno oko 200 izdvojenih odeljenja matičnih ustanova, a to su uglavnom seoske ili prigradske škole.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati