Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

26. 07. 2022. 10:57 6

Jedna klima diže račun za struju i preko 3.000 dinara

Klima uređaji ovih dana usled nesnosno visoke temperature u Srbiji rade punom parom. Često se smetne s uma da su ovi uređaji izuzetno veliki potrošači struje, nalik TA pećima, i zato ne treba da nas čudi kada nam mesečni račun za struju bude bio viši i za 3.000 dinara. Prosečna klima troši, ugrubo, oko 1 kW struje, a ovih dana, i to u terminu kada se struja obračunava po višoj tarifi, one rade i 10 sati, a često i više.

Na to koliko ona potroši struje utiče mnoštvo faktora kao što su: da li je nameštena da rashlađuje ili samo održava neku temperaturu; kolika je prostorija u kojoj ona radi; kolika spoljna temperatura; izolacije objekta.

Prosečno domaćinstvo u Srbiji uglavnom spada u plavu zonu cena struje (između 351 i 1.600 kWh), pa samim tim na osnovu gore pomenutih podataka o potrošnji struje i grubom procenom da prosečno rade 10 sati dnevno, to isto domaćinstvo dnevno potroši oko 91,62 dinara dnevno. To mu dođe na nekih 2.750 dinara mesečno. U slučaju da rade 12 sati, što nije redak slučaj, mesečni trošak se penje na tačno 3.289 dinara.

Potrebno je istaći da su sve ovo cene bez PDV.
Ukoliko se zadesi da je neko u crvenoj zoni (od potrošenih 1.600 kWh, pa na više) onda vas 10 sati rada klime izađe dnevno oko 192 dinara, tj. nešto više od 5.700 dinara mesečno. Obe ove računice su u slučaju da ste vlasnik samo 1 klime, ali češći je slučaj da se za jednu kuću ili stan uzimaju 2, 3 ili više klima. Samim tim rizik od ulaska u crvenu zonu je veći, kao i ukupna potrošnja struje na klime, te je ceh u nemalom broju slučajeva i mnogo veći od gorenavedenih cifri.

Da bi se što više uštedelo na radu klima uređaja, EPS je na svom sajtu dao detaljna uputstva i savete oko odabira klime koja odgovara vašim potrebama.

Kako su oni naveli, klima uređaji se razlikuju prema kapacitetu izraženom u BTU na čas(British Thermal Units) i ima pet kategorija:

7.000 BTU/h za prostorije do 15 kvadrata.
9.000 BTU/h za prostorije od 10 do 25 kvadrata
12.000 BTU/h za prostorije od 15 do 35 kvadrata
18.000 BTU/h za prostorije od 25 do 50 kvadrata
24.000 BTU/h za prostorije od 30 do 65 kvadrata

U slučaju da uzmete jaču, ili slabiju klimu nego što je potrebno pravi se greška, bilo da je to inicijalni trošak za preveliku klimu za mali prostor, bilo da je uzeta manja klima od neophodne te ona u datim okolnostima troši mnogo više struje.
Treba obratiti pažnju i na ocenu energetskog razreda samog uređaja. Postoje 4 razreda: A,B,C,D. Na primer, razlika u potrošnji struje između klime u A razredu i one u D razredu je oko 30 odsto, što nije zanemarljivo u ovom slučaju.

Takođe, nije na odmet i proveriti u kom su stanju filteri i spoljna jedinica klime, jer u slučaju da su prljavi tj. zagušeni klimi će biti potrebno više vremena da rashladi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati