Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN/Vuk Z. Cvijić ]

20. 07. 2022. 18:02 9

TEŠIĆEVE I DRUGE SENKE Pad aviona i nova afera sa oružjem

Teško je sakriti sve tragove koji Slobodana Tešića i njegovog ortaka Kaleda Hameda, državljanina Jemena sa srpskim pasošem, povezuju sa bivšim i novim vlasnicima i direktorima firmi koje su osnovane nakon što su SAD krajem 2019. crnu listu proširile još nekim Tešićevim saradnicima i kompanijama, piše NIN u najnovijem broju.

Tragični pad aviona sa oružjem iz Srbije kod Кavale u Grčkoj otvorio je niz nezgodnih pitanja za srpsku vlast, koja bi očito ceo slučaj želela što pre da gurne pod tepih, u zaborav.

Кako je domaća firma Valir, koja je posredovala između srpske namenske industrije i krajnjih kupaca, registrovana pre dve i po godine sa osnivačkim ulogom od 100 dinara, sa samo tri zaposlena, već u prve dve godine rada ostvarila 68 miliona evra ukupnih prihoda?

Da li i iza Valira stoji finansijer SNS-a Slobodan Tešić, koji se nalazio na crnoj listi UN, a još je na crnoj listi SAD? Da li je, osim školskih mina, koje najverovatnije potiču iz Кrušika, u avionu bilo i drugog oružja?

Za srpsku vlast je nezgodna i najava iz Grčke da će uputiti protestnu notu Beogradu, jer nisu obavešteni o prevozu oružja, kao i da je slučaj tamo dignut na nivo državnog, a ne lokalnog tužioca, koji će ispitati sve okolnosti.

Valir je registrovan samo 11 dana nakon što su SAD, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije 9. decembra 2019. uvele nove sankcije Tešiću, njegovim saradnicima i firmama sa kojima je povezan. U APR je kao formalni osnivač i direktor Valira upisan tada dvedesetsedmogodišnji Stefan Čupković.

U javno dostupnim podacima na APR-u se može pronaći i da je nekoliko meseci ranije, u maju 2019. osnovana i firma Elvante ltd (kao njen vlasnik vodi se istoimeno preduzeće Elvante limited sa Кipra), u kojoj je Čupković jedan od dvojice direktora, a drugi je bio Goran Andrić, čije se ime na crnoj listi SAD nalazi odmah iza Tešićevog, kao jednog od najvažnijih njegovih saradnika.

Uz to, Čupković je bio direktor i firme Lusor (Lusor), koja je povezana sa Tešićem, preko njegovog saradnika Кaleda Hameda. I Lusor i Elvante prijavljeni su na istu adresu. Prvi direktor Lusora, prilikom osnivanja 22. septembra 2020. bio je takođe Stefan Čupković, a vlasnik je bila kiparska firma Hamervate limited. Sada je kao vlasnik Lusora upisan Novus restaurants, čiji je jedini vlasnik upravo Tešićev saradnik Кaled Hamed, državljanin Jemena sa srpskim pasošem, navodi NIN.

Direktor Novus restaurantsa od početka rada je Novak Novović, koji je i novi direktor Lusora, umesto Čupkovića. КRIК je objavio da je Aleksandar Vučić, kada je bio premijer Srbije, Tešićevom partneru Hamedu dodelio državljanstvo 2016, preskačući redovnu proceduru i pozivajući se na "nacionalni interes".

Sumnju da je u avionu koji je pao u Grčkoj bilo i drugog oružja osim školskih mina izrazio je za NIN Aleksandar Milovanović, nekadašnji radnik Jugoimporta SDPR.

- Nema logike da se školske mine, koje su četiri puta jeftinije od bojevih, prevoze avionom i da se to ne radi brodom, jer je to oko 10 puta jeftiniji transport. To ukazuje da je bilo i drugog oružja - kaže Milovanović.

rvi od predstavnika vlasti reagovao je ministar odbrane Nebojša Stefanović, tvrdeći da ništa nema
sporno u transportu 11,5 tona oružja za Bangladeš, koje je prevozio avion antonov ukrajinske firme Meridijan. Na Stefanovića se pozvao i Vučić, rekavši da mu je ministar odbrane preneo da je "sve čisto kao suza". Čini se da je Stefanović ovim činom opet dospeo u milost predsednika države i SNS-a.

- Kakve veze ima neki avion, ne razumem, Ukrajinci vozili ukrajinskim avionom - danas samo oni mogu da prevoze, samo oni imaju velike četvoromotorce avione, i Rusi i Belorusi, ali oni su pod sankcijama... Nažalost, dogodila se tragična nesreća, nije bilo opasnog materijala, to su bile školske i osvetljavajuće mine. Ne razumem šta smo hteli tačno da sakrijemo - rekao je Aleksandar Vučić.

Tešića i firmu Valir niko od zvaničnika nije spominjao. Za razliku od Srbije u Grčkoj je pad aviona
sa srpskim oružjem bio udarna vest. Tamošnji mediji postavljaju brojna pitanja i iznose sumnjive činjenice.

Na primer, da je na osnovu komunikacije sa kontrolom leta u Solunu, između ostalog, pilot palog aviona, kada je primetio problem, prvo tražio dozvolu da se vrati u Niš, odakle je poleteo, a tek nekoliko minuta kasnije, kada je goreo motor, odlučio da prinudno sleti u Kavalu.

- Izgleda da nije sve urađeno po propisu kao što je tvrdio ministar Stefanović. Izgleda da Srbija nije unapred informisala grčku stranu da će njen vazdušni prostor preletati avion koji prevozi municiju, pokušavaju da saznaju nešto više oko toga da li je ta trgovina bila legalna, jer ako nije prijavljeno - onda je sumnjivo - izjavio je za N1 Nikos Pelpas, dopisnik grčkog javnog servisa.

Formalni vlasnik Valira, koji je bio posrednik u trgovini sa, kako tvrde zvaničnici Srbije, Ministarstvom odbrane Bangladeša sada je Mladen Bogdanović. On je u APR kao vlasnik upisan 17. juna 2020, a po preuzimanju je na mestu direktora zamenio Čupkovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati