Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 07. 2022. 12:17 0

Disciplinski postupak protiv javne izvršiteljke

Združena akcija "Krov nad glavom" podnela je Komori izvršitelja zahtev za pokretanje disciplinskog postupka protiv javne izvršiteljke Mirjane Dimitrijević zbog krivičnih postupaka koji se protiv nje vode.

Saopštenje ZA "Krov nad glavom" prenosimo u celosti:

Komori javnih izvršitelja su u četvrtak 14.07. dostavljeni dokazi o dva krivična postupka koja tužilaštva vode protiv javne izvršiteljke Mirjane Dimitrijević.

U prošli četvrtak održana je konferencija za štampu ispred Komore javnih izvršitelja u Njegoševoj ulici na kojoj su se okupili građani da podrže Draganu Milisavljević, iseljenu iz jedinog doma. Jedna od tema na konferenciji je bila i krivični postupci koji se trenutno vode protv javne izršiteljke Mirjane Dimitrijević, nakon čega su Komori javnih izvršitelja dostavljeni dokazi da se protiv nje vode dva krivična postupka.

Podsećamo da je prvi postupak pokrenut na osnovu obaveznog uputstva Apelacionog javnog tužilaštva da se pokrene krivično gonjenje više lice, a između ostalog i Mirjane Dimitrijević i da je policija počela da prikuplja obavešenja u tom predmetu 08.07.2022. za šta su nam dostavljeni dokazi iz predmeta. Postupak je pokrenut od strane porodice Marković u čijem predmetu je Mirjana Dimitrijević treći po redu izvršitelj, a izvršenje je uzela da vodi nakon što je njen kolega, javni izvršitelj Vojislav Milajić, sastavio zapisnik u kome je uz pomoć veštaka utvrdio da predmet izvršenja ne postoji. Mirjana Dimitrijević je nakon toga prezela izvršni postupak i angažovala druge veštke kako bi dokazala da može da izvrši, zbog čega je kasnije i predata krivična prijava protiv nje.

Drugi postupak je pokrenuo Milomir Milijanović, koji se javio "Krovu nad glavom" i dostavio dokumente iz Prvog osnovnog tužilaštva iz kojih se vidi da je u tom predmetu Mirjana Dmitrijević već saslušavana kao osumnjičena za krivično delo falsifikovanje službene isprave. Smatramo da Komora javnih izvršitelja ne može da ignoriše da zvanični organi Republike Srbije sumnjiiče javnu izvršiteljku za krivična dela, a da oni ne žele ni da povedu postupak kako bi utvrdili zašto su procesi pokrenuti. Zato je Komori upućen zahtev za pokretanje disciplinskog postupka i dostavljena dokumentacija iz tužilaštva koja dokazuje da su postupci u toku.

Član 492. Zakona o izvršenju kaže: Javni izvršitelj može biti udaljen sa dužnosti ako se protiv njega vodi krivični postupak za krivično delo protiv pravnog saobraćaja ili službene dužnosti ili za kažnjivo delo koje ga čini nedostojnim delatnosti javnog izvršitelja. Zato zahtevamo da reaguje i Ministarstvo pravde, jer se u istom članu navodi da javnog izvršitelja rešenjem udaljava ministar.

Podsećamo da je zbog oduzimanja objekta koji nije bio predmet izvršenja Ministarstvo pravde nedavno udaljilo sa dužnosti javnog izvršitelja Aleksandra Ristovića, ali ako Ministarstvo zaista želi da reši problem izvršitelja, koji krše zakon, potrebno je da krenu od onih najmoćnijih, na koje se ostale kolege i ugledaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati