Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

16. 07. 2022. 09:18 4

Kubat Irineju: Nema potrebe da se dalje preganjamo

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je odluku u korist profesora Rodoljuba Kubata, a Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu naložio da ga na posao vrati u roku od osam dana. On je 2020. godine dobio otkaz na osnovu odluke Sinoda Srpske pravoslavne crkve koja mu, kako kaže, nikada nije ni dostavljena.

Sud je poštovao Zakon, ali i zaštitio Bogoslovski fakultet, Crkvu i Univerzitet u Beogradu – tako profesor Kubat vidi odluku suda.

„Jedno od pitanja je da li ću se vraćati na Bogoslovski fakultet. To sad najmanje zavisi od mene. Ja nisam neko ko bi odbio njih, da kažem neću, jer sam ja najveći deo života proveo na tom fakultetu, tu sam praktično i stasao“, poruluje Kubat.

Profesorski rad na Bogoslovskom fakultetu mu je uskraćen krajem 2020. godine na osnovu, kako je navedeno, „pravosnažne i izvršne odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve“. Ukratko bio mu je uskraćen blagoslov. Zamereno mu je da podriva ugled Crkve nakon što je imao više oštrih javnih nastupa.

Danas kaže da otkaz nikada nije ni video ali veruje da je sazrelo vreme da se problemi prevaziđu.

„I da tu ključni ljudi koji vode tu crkvenu prosvetu, pre svega mislim na vladiku Irineja Bulovića konačno shvate da nema potrebe da se mi dalje preganjamo i bilo šta drugo radimo. Znate njemu je još starac Porfirije dao u amanet da čuva srspku prosvetu. Sad on je to radio kako je znao i umeo, svi imamo neke svoje zamisli i vrlo često tu dolazi do sukobljavanja, ali ne vidim razlog da se ovaj problem ne reši na neki pametan i racionalan način“, kaže Kubat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati