Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 07. 2022. 14:22 17

Mali se vratio na fabričko podešavanje!

Ministar finansija Siniša Mali je još jednom pokazao kako se ponašaju funkcioneri SNS-a kada ostanu bez argumenata. Naime, potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić je kritikovao odluku vlasti da se potpiše ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom. Nikezić je to argumentovao iznoseći precizne podatke da Srbija bez izvoza ruda i drveta skoro da i nema izvoz u Kinu, dok Kina prodaje ogromnu količinu svojih proizvoda Srbiji. Iz tog podatka jasno je da Srbiji takav ugovor, kakav nemaju ni ekonomski mnogo jače zemlje, nikako ne odgovara.

Uz te podatke, Nikezić je ponovio stavove SSP-a da treba ograničiti izvoz rudnih bogatstava i drveta iz Srbije i motivisati kineske kompanije da preradu vrše u Srbiji. Uz to se založio za uvođenje poreza na ekstraprofit koji prave kompanije koje se bave ovim biznisom, kao i energetske kompanije. U Čileu je uveden porez na ekstraprofit rudnika bakra koji su u vlasništvu Kineza od čak 40%!

Na sve te argumente Siniša Mali ili sastavljač njegovih izjava odgovorio je neistinama i uvredama:

- Gospodin Nikezić, poznatiji kao portparol Dragana Đilasa, već godinama unazad pokazuje da ne može da podnese dobre odnose koje Republika Srbija ima sa NR Kinom, a naročito odlične odnose dva predsednika, koji su razvili čelično prijateljstvo. Smeta mu svaka investicija koja dolazi iz Kine, čak i ako donese više hiljada radnih mesta, smetaju mu naši zajednički projekti koji se tiču infrastrukture, a sad mu smeta i Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom. Izgleda da mu ne smetaju samo ukradeni milioni Dragana Đilasa - rekao je Mali.

Dušan Nikezić, odgovarajući za naš portal, ističe da nijednom reči nije pominjao odnose Srbije i Kine, niti predsednika dve države i da se bavio isključivo ekonomskim stvarima.

- Pozdravljam dolazak svakog investitora koji poštuje zakone koji važe u Srbiji. I činjenica je da je recimo Zi Đin povećao plate zaposlenima i to je odlično. Ali je i činjenica da Zi Đin kopa ogromne količine rude koje ne prerađuje u Srbiji već je izvozi u Kinu. Tako Srbija ostaje bez ogromnih prihoda, pri čemu se nalazište munjevito prazni i ovim tempom će se potpuno iscrpeti za 13 godina. Ako se to desi grad Bor će se ugasiti - rekao je gospodin Nikezić, kako ga je Siniša Mali oslovio u svojoj izjavi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati