Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

07. 07. 2022. 19:56 10

"Arena" u minusu 40,5 miliona evra, dugove plaća Telekom

Jedna od sestrinskih firmi Telekoma Srbija, "Arena Channels group", zabeležila je u prošloj godini minus u poslovanju od 40,5 miliona evra, što će morati da nadoknadi matična kuća Telekom Srbija. Pojedini ekonomisti i stručnjaci za medije upozoravaju da bi situacija sa dugovima "Arene sport" mogla da postane mnogo gora ove i sledeće godine, pošto ta Telekomova podružnica počne da otplaćuje prava za Premijer ligu.

"Arena sport" je za direktora Telekoma Vladimira Lučića kruna u ponudi kompanije na čijem je čelu. Ipak, u poslovnim knjigama ta kruna izgleda ovako: 2020. godine dobit je bila nešto viša od pet i po miliona evra, da bi onda 2021. usledio strmoglavi pad i napravljen je gubitak veći od 40 miliona evra. U zemljama regiona, pak, u kojima važe stroža finansijska pravila Evropske komisije, Arena beleži mali profit, ali i sa tim je ukupan gubitak u 2021. iznad 37 miliona evra.

Član SDS-a, ekonomista Goran Radosavljević kaže da bi to trebalo da brine sve građane Srbije jer je o njihovom novcu reč.
- Nadamo se da će u budućnosti i ovo ulaganje od 600 miliona evra napraviti neke pare i da neće dineti gubitak. Ali, sve ukazuje da će to biti teško isplativo i da možemo očekitati dalji pad EBITDA-e, odnosno vrednosti kompanije, a samim tim i rast duga - kaže Radosavljević za N1.

Taj dug "Arene sport", objašnjava Radosavljević, svaliće se na leđa Telekoma Srbija koji je, kako kaže, već ulazio u preplaćene investicije poput kupovine kablovskih mreža Kopernikus i Radijus Vektor iz 2018, a ta mu se ulaganja još nisu isplatila.

- Vrednost kompanije je od 2017. na ovamo uništavana uglavnom kroz projekte poput ovog, kupovine Premijer lige za cenu koja je daleko iznad tržišne, akvizicije drugih kompanija na tržištu iznad tržišne vrednosti. To se sada polako u njihovim bilansima pokazuje. Da bi to predstavili kao dobar rezultat oni menjaju određene računovodstvene tehnike, koriste nekakvo kreativno računovodstvo, i time prikazuju rezultate boljim nego što stvarno jesu. Kada bismo paralelno računali i poredili sa 2017. videli bismo da kompanija ima gubitak vrednosti - navodi Radosavljević.
Samo za prava prenosa sportskih takmičenja Telekom, odnosno "Arena", će u ovoj godini izdvojiti čak 240 miliona evra, dok prihod od pretplate na Arenine kanale može doneti najviše 74,4 miliona evra, sa postojećim cenama, ukazuju analize stručnjaka za sportska prava i prenose.

Član Pokreta "Srbija centar" i bivši član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Slobodan Cvejić kaže da poslovni potezi Telekoma Srbija nisu ekonomski, već imaju politički karakter.- Ja verujem da se kroz Telekom državnim novcem upravlja medijskom scenom, bar scenom elektronskih medija. Verujem da ti postupci nisu dobri za Srbiju, moguće je da nisu ni legalni, nisam pravnik pa ne mogu da procenim. U svakom slučaju nisu legitimni - rekao je Cvejić.

Dugove će, kaže on, vraćati građani Srbije koji su i vlasnici Telekoma, ali ih niko ne pita o zaduživanju te kompanije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati