Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

07. 07. 2022. 12:50 4

EPS, Telekom i Srbijagas - tempirane bombe srpskih javnih finansija

Kombinovani dug EPS, Telekoma i Srbijagasa je u poslednjih pet godina porastao je za više od tri milijarde evra, a te kompanije najavljuju dodatnih milijardu i po evra zaduženja ove godine da bi preživele, jer više nisu u stanju da servisiraju sopstveni dug, piše NIN u novom izdanju u tekstu pod naslovom "Tri tempirane bombe srpskih javnih finansija".

- Javna preduzeća u Srbiji su u prethodnih deset godina pretvorena u finansijske tempirane bombe koje samo što nisu eksplodirale. Ona su tokom vladavine Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije isključivo postala oružje političke borbe, izvor korupcije i mesto za "uhlebljenje" politički podobnih ljudi sumnjivog kvaliteta - navodi NIN.

Ovaj nedeljnik dodaje da je režim za kratko vreme doveo na ivicu propasti preduzeća koja su uglavnom monopoli u svojim sektorima i koja su činila okosnicu privrednog razvoja Srbije.

- Na primer, kombinovani dug Elektroprivrede Srbije (EPS), Telekoma i Srbijagasa je proteklih pet godina porastao za više od tri milijarde evra, a te tri firme najavljuju dodatnih milijardu i po evra zaduženja ove godine da bi preživele. Ove firme više nisu u stanju da servisiraju sopstveni dug, ne plaćaju dobavljače i uskoro neće biti ni u stanju da redovno servisiraju bruto lične dohotke. Isto se odnosi i na sve druge firme koje ovaj režim upropašćava poslednjih deset godina - navodi NIN.

Dodaje se da su te tempirane bombe sada takvog obima i intenziteta da prete da unište celokupne srpske javne finansije.

- Za ovo decenijsko propadanje nisu krivi svetska ekonomska kriza, pandemija kovida-19, niti rat u Ukrajini. Razlog propadanja je isključivo činjenica da se iz tih preduzeća godinama isisavaju značajna sredstva za finansiranje raličitih, često polulegalnih, privatnih i političkih poduhvata. Pored toga, za propadanje ovih javnih preduzeća kriva je i poražavajuća nestručnost koja se najbolje vidi u liku bivšeg direktora EPS, Milorada Grčića - navodi nedeljnik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati