Društvo i ekonomija

23. 06. 2022. 17:34 0

Reagovanje: Tri nereprezentativna sindikata unose konfuziju o sajber napadu na RGZ

Uredništvo portala direktno.rs prenelo je sadržaj pisma tri nereprezentativna sindikata, upućenog ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislavu Momiroviću, vezano za sajber napad na Republički geodetski zavod. RGZ podseća uredništvo portala direktno.rs da sindikati koji su potpisali pismo predstavljaju centar za fabrikovanje netačnih vesti i u pismu koje su objavili navode brojne neistine i spekulacije - piše u reagovanju RGZ-a, dostavljenom našoj redakciji.

Dalje se navodi:

RGZ skreće pažnju da su pouzdane informacije o događajima u vezi sa sajber napadom na infrastrukturu geoprostornih podataka, počev od 14. juna 2022. godine, dostupne na veb sajtu Republičkog geodetskog zavoda u formi obaveštenja i video priloga. U pismu čiji je sadržaj objavljen, autori na maliciozan način iznose spekulacije i dovode u pitanje činjenicu da se sajber napad zaista dogodio nazivajući ga „navodnim“, iako je poznato da domaći i međunarodni timovi stručnjaka za bezbednost već deset dana neprekidno rade na zaštiti podataka i sigurnom puštanju u rad sistema RGZ-a.

Republički geodetski zavod je od početka novonastalog izazova objavljivao informacije na svom sajtu i obaveštavao građane putem sredstava javnog informisanja o razvoju situacije, te nije ostavljen prostor da bilo šta ostane nedorečeno i zbunjujuće. Stoga je jasno da nereprezentativni sindikati namerno plasiraju neistine, te bi trebalo postavitio pitanje koji je njihov interes u tome, zašto nastavljaju svoju prljavu kampanju i
preispitati njihovu ulogu u sabotaži.

Geoprostorni podaci kojima raspolaže Republički geodetski zavod u svakom trenutku bili su sigurni i bezbedni. Sistem je iz predostrožnosti bio zaključan kako bi se izvršile bezbednosne provere i procedure. O tome su bili informisani i građani i zaposleni u RGZ-u, pa se nameće pitanje
zbog čega ovi sindikati postavljaju pitanja u čije odgovore su već bili upućeni, osim ako razlog nije dodatno stvaranje konfuzije.

Kada se postavlja pitanje odgovornosti za nedavni sajber napad, nereprezentativni sindikati mogu biti spokojni, jer temeljnu istragu o njoj vrše nadležni državni organi – Bezbednosno-informativna agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Protiv tri nereprezentativna sindikata, koji se bez osnova predstavljaju kao predstavnici zaposlenih u RGZ-u, podneto je više krivičnih prijava za nanošenje štete instituciji i ovi postupci su u toku - stoji u saopštenju RGZ-a dostavljenom našoj redakciji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati