Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

16. 06. 2022. 09:48 1

U ovim gradovima u Srbiji stigle dojave o bombama

Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi prema do sada pristiglim informacijama, dobilo je više škola širom Srbije sa područja školskih uprava Valjevo, Kraljevo, Beograd, Novi Sad, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin...

Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbedno, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije.

Jutros se u Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u Beogradu stigal dojava o postavljenoj bombi.

Osnovcima u Majdanpeku, tačnije njihovim roditeljima, stiglo je rano jutro obaveštenje da ne šalju mališane u školu zbog anonimnih dojava, već da će se nastava održati onlajn, a na teren su izašli vatrogasci i služba Hitne pomoći. I na mejlove osnovnih skola u Boru jutros je stigla dojava o bombi i kako javlja naša reporterka, u toku su kontradiverzioni pregledi.

Korisnici društvenih mreža javili su da su u gotovo svim školama u Novom Sadu dojavljena bomba, a roditelji đaka koji pohađaju Osnovnu školu "Svetozar Marković Toza" na Detelinari jutros nisu vodili decu na nastavu. Ista situacija je i u Osnovnoj školi "Vasa Stajić", Osnovnoj školi "Nikola Tesla", Osnovnoj školi "Jovan Popović" i Osnovnoj školi "Đorđe Natošević", javljaju roditelji. KD pregledi obavljaju se u školama u Vrbasu i Kikindiali i drugim školama u Južnobačkom okrugu.

U Južnobanatskom okrugu sve osnovne škole su dobile mejl o bombama, deca prelaze na onlajn nastavu do 24. juna - tada se raspuštaju. Mejl je napisan na nepravilnom srpskom jeziku.

Dojave o navodno postavljenim bombama stigle su i u svim osnovnim školama na teritoriji grada Leskovca i Jablaničkog okruga, potvrđeno je Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress u školama.

U Valjevu prvi put dojave

I u više osnovnih škola u Valjevu stigle su dojave o postavljenim bombama. Razredne starešine od ranih jutarnjih sati obaveštavaju roditelje da deca ne dolaze u prvu smenu dok se na završi provera. Kako piše lokalni portal Vamedia, dojave o postavljenim bombama stigle su jutros u Prvu, Sedmu, Petu i Šestu valjevsku osnovnu školu.

Nakon što već više od mesec dana dojave o bombama stižu na adresu škola u Srbiji ovo je prvi put da su dojave o postavljenim bombama stigle na adrese valjevskih škola.

Dojave i u 10 novopazarskih škola

Novopazarske osnovne škole jutros su se našle na meti dojava o podmetnutim bombama, pa su učenici čak deset osnovnih škola u ovom gradu jutros ostali bez nastave. Pripadnici PU Novi Pazar su svim svojim snagama izašli na teren kako bi uspeli da reše novonastalu situaciju koja je vezana za bezbednost učenika i građana Novog Pazara.

Obzirom da su jutros pripadnici policije u ovom gradu već pokrili teren oko dve novopazarske osnovne škole, snage novopazarske policije, vatrogasne brigade, i hitne pomoći morali su da mobilišu još svojih snaga, jer je dojava o bombama upravo stigla na mejl adrese još 10 novopazarskih škola.

Pored OŠ " Desanka Maksimović " i "Stefan Nemanja" na meti se jutros po drugi put našla OŠ "Bratstvo" koja se takođe nalazi u centru grada, kao i OŠ "Vuk Karadžić" u novopazarskom naselju Hadžet, a pored ove škole dojava je stigla u osnovne škole u novopazarskim naseljima Salakovac, Ćerimidžinica, kao i OŠ " Meša Selimović " u strogom centru Novog Pazara.

Kraljevo, Raška, Vrnjačka Banja

Jutros su u Kraljevu, pre početka nastave u prepodnevnoj smeni u osnovnim školama na području koje je u nadležnosti Policijske uprave, stigle dojave o podmetnutim bombama. Prema informacijama iz PU dojave su stigle za više osnovnih škola u Kraljevu i za po jednu osnovnu školu u Raški i Vrnjačkoj Banji.

Stručne službe policijske uprave su na terenu. Nastava se ne održava, a učenici se upućuju kućama. Dojave o podmetnutim bombama stižu neprekidno od ranih jutarnjih sati tako da u Policijskoj upravi, kako su rekli za RTS, još ne znaju tačan broj škola gde nema nastave.

RTS je javio i da je od 27 u 17 osnovnih škola u Kolubarskom okrugu jutros su stigli preteći mejlovi o postavljenim bombama.

Portal Pirot Plus online javlja da su preteći mejlovi stigli na adrese četiri škola u tom gradu.

U Moravičkom okrugu mejlovi stizali tokom noći

Tokom noći i jutra skoro sve osnovne škole u Moravičkom okrugu, osim čačanskih gradskih škola dobile su preteće mejlove. Sve škole su postupile po proceduri, đaci koji su se zatekli tu evakuisani su ali mnogi nisu ni ušli i prešlo se na onlajn nastavu.

Dojave i u Požegi u dve osnovne škole "Petar Leković" i "Emilija Ostojić".

I u Kragujevcu, Aranđelovcu, Rači, Kniću i Topoli dojave o bombama u osnovnim školama. Objekti su evakuisani, obavljaju se kontradiverzioni pregledi, potvrdili su za RTS u Policijskoj upravi Kragujevac.

Deca iz zrenjaninskih škola poslana su na onlajn nastavu.

Dojave o bombama i u školama na Kosovu

U više osnovnih škola na Kosovu, koje rade u sistemu Republike Srbije, ovog jutra stigla je dojava o bombi. Kako su stigle neposredno pred početak jutarnje nastave – oko 7 sati, deca su vraćena kućama, a nastava se danas održava onlajn.

Oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je saopštila da je dojavu o bombi dobila svaka od 71 osnovnih škola koliko ih je ukupno koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije, prenosi Kossev.

"U svim srpskim osnovnim školama na Кosovu i Metohiji noćas su stigle anonimne pretnje o postavljenim bombama. Preteći mejlovi upućeni su na adrese 71 škole na КiM, a ovo je prvi put da mejl takve sadržine bude upućen u srpske obrazovne institucije u pokrajini", navodi se u saopštenju.

Potvrdili su i da su đaci na onlajn nastavi..

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati