Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova S ]

07. 06. 2022. 09:46 11

"Ništa nisam znao": Oglasio se dekan Arhitektonskog fakulteta

Povodom serije anonimnih ispovesti studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, u kojima se priča o seksualnom uznemiravanju od strane određenih predavača, dekan fakulteta Vladimir Lojanica prvi put u javnosti kaže da nije znao za ove optužbe.

- Ja zaista ne mogu da kažem da li su drugi nastavnici znali, mogu da kažem ono što sam već rekao i ranije da o ovome ništa nisam znao i da sam saznao u subotu kada i svi, preko socijalnih i društvenih mreža, što je za mene bila šokantna vest. Ovo je dosta uticalo na ugled fakulteta, baš sada kada se sprema generacija studenata za upis - rekao je dekan gostujući na televiziji Nova S.

On je potvrdio da će pomenuti profesor koga studentkinje optužuju biti isključen za naredne ispite. Takođe napominje da je potrebna prijava da bi fakultet mogao da pokrene bilo kakvu proceduru.

- Prvi put juče u četiri sata stigla je prijava uredno potpisana, sa tačnim opisom, na adresu poverenika fakulteta. Mislim da nije jedina, mislim da je u međuvremenu pristiglo još prijava. Sada fakultet ima mogućnost da postupi po službenoj dužnosti - kaže dekan Lojanica.

Na pitanje šta su mogućnosti fakulteta u ovom trenutku, on ističe:

- Ja sam razgovarao i sa profesorom i sa asistentom koji su upleteni u ovu priču. Asistent koji se pominje više ne radi na fakultetu jer mu je istekao izborni period. Ono što smo mi uradili jeste da smo napravili da komisija zameni profesora na svim predispitnim i ispitnim obavezama, i da pokušamo da obezbedimo klimu u kojoj neće doći dalje do eskalacije ove situacije, i da obezbedimo kontinuirano sprovođenje ispitnog roka, u interesu studenata. To je jedina moguća mera koju smo imali mogućnost da uradimo do ovog momenta kada smo zvanično dobili prijavu - kaže on.

Dekan ističe da od ovog momenta sve ide preko Poverenika o seksualnom uznemiravanju. Lojanica kaže da ukoliko se ustanovi da su tvrdnje istinite, predmet će se preseliti u domen Javnog tužilaštva i da će biti pokrenuti određeni postupci.

Dekan Lojanica navodi i da nema informaciju da je Više javno tužilaštvo pokrenulo postupak i da će policijski organi doći da vrši istragu.

- U pravnom smislu gledano to je momenat u kome Uprava fakulteta ima mandat da suspenduje profesora dok traje istražni postupak, iz svih aktivnosti - kaže on.

On naglašava ako se to desi, biće primenjene sve procedure.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati