Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

26. 05. 2022. 14:03 5

Koliko bi struja mogla da poskupi i kada?

Poslednjih nedelja kruže razne glasine, procene i saznanja. Recimo prema jednim izvorima struja za domaćinstva bi trebalo da poskupi za 30 odsto. Da tu nešto ima ukazuje i izjava Jovana Despotovića, predsednika NO EPS-a da struja treba da poskupi 20 do 40 odsto. Za privredu se spekuliše da će poskupeti struja čak i 70 odsto.

Prema rečima Željka Markovića, stručnjaka za energetiku iz konsultantske kuće Dilojt prosečna prodajna cena struje za domaćinstva je oko 66,7 evra po megavatsatu (6,67 centi po kilovatsatu). Od toga svega 29,2 evra po megavatsatu ide EPS-u, a ostatak su takse i mrežarine.

„Da bi došli do prihoda EPS-a od nekih 60 evra po megavatsatu, struja za domaćinstva treba da poskupi za oko 43 odsto. I sa time bismo bili među jeftinijima u regionu. Ako bi struja poskupela 30 odsto za domaćinstva, EPS bi došao do 49-50 evra po megavatsatu i time bi došao do toga da ne gubi na isporuci struje domaćinstvima“, objašnjava Marković za Danas.

On ističe i da se u javnosti diže prevelika fama oko cene struje i da bi poskupljenje od 30 odsto značilo da se prosečan račun od oko 4.000 dinara uvećava za oko 1.200 dinara.

"To je nekoliko kafa u kafićima, a s druge strane u pitanju je propadanje EPS-a", upozorava Marković.

Za privredu se govori o još većem poskupljenju, s obzirom da se preduzeća, za razliku od građana, nalazi na komercijalnom snabdevanju.

Marković ističe da bi u tom slučaju cena za privredu mogla da dostigne oko 110 evra po megavatsatu, sa sadašnjih zamrznutih 75 evra.

"Sa tim bi EPS mogao pozitivno da posluje i pokrije i ovaj uvoz struje koji plaća oko 200 evra po megavatsatu. Ako do poskupljenja ne dođe, EPS će nastaviti da gomila gubitke. To može da traje koliko god država to odluči i bude pokrivala gubitke, jer to će ionako snositi poreski obveznici. S druge strane, svaki mesec odugovlačenja znači propadanje ove kompanije. Ima se EPS-u štošta zameriti, od rukovođenja, preko broja zaposlenih, ali ova cena mu samo šteti", ocenjuje Marković.

Treba znati da od podnošenja zahteva Agenciji za energetiku mora proći mesec dana dok EPS dobije pravo da poveća cene. Dakle, ako bi danas Elektroprivreda zatražila poskupljenje, tek 26. juna bi mogla da naplaćuje tu višu cenu. Da bi se izbeglo dvostruko čitanje strujomera, taj zahtev se obično podnosi 1. u mesecu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati